El Punt, 9.01.2007 - Les festes de Sant Raimon a Vilafranca

Una crida per la vegueria del Penedès encén l'espiral de les festes de Sant Ramon a Vilafranca
C. MORELL L. MARÍN. Vilafranca del Penedès

+ L'espectacle de foc que va precedir el pregó.
Una crida a favor de la democràcia, la identitat cultural, el fet nacional de Catalunya, la llibertat i el dret del poble a exercir la seva responsabilitat, una crida a favor de la vegueria del Penedès va servir diumenge al vespre per encendre la flama de les festes de Sant Ramon de Penyafort, a Vilafranca. El pregó el va fer el portaveu de la Plataforma per la Vegueria del Penedès, Fèlix Simon, que va reunir prop de 400 persones a la plaça de la Vila, ja que l'organització no va poder disposar del saló de plens que havia demanat per a aquesta ocasió, igual que va passar l'any passat.
Fèlix Simon va reivindicar el paper de les associacions cíviques com a eines socials «imprescindibles» en una democràcia. En el pregó de les festes de Sant Ramon va criticar la manca de valentia dels polítics actuals abocats al «xumet del poder» i condemnats a l'obediència al partit per sobre de les necessitats i reivindicacions de la comunitat territorial.
El portaveu de la Plataforma per la Vegueria del Penedès es va mostrar optimista, però, i va defensar «la lògica de les idees i el diàleg» per arribar al consens, mentre reclamava «les escriptures de l'antic Penedès» per als penedesencs, la vegueria que va ser viva des del segle XIII fins al XVIII.
Fèlix Simon creu que el distanciament que hi ha entre el poble i els polítics es podria resoldre amb justícia: «Creure en les persones és veure possible l'art de governar per i amb la gent.» L'única condició perquè això funcioni és reconèixer «prou escons morals i reals perquè sigui visible. Que el poder sigui políticament i estructuralment esponjós als canvis i als interessos del poble» i reivindica la independència, la sobirania, l'emancipació, l'alliberament i l'autodeterminació com a condicions de la democràcia, que reclama igual que la política al servei dels interessos del poble.

Un sant de la vegueria
Fèlix Simon va aprofitar el pregó de les festes de Sant Ramon per recordar que sant Ramon de Penyafort va viure en plena època d'or de la vegueria del Penedès, en un moment en què la identitat cultural i territorial no estaven en discussió ni en dubte. I va recordar les qualitat humanes, intel·lectuals, científiques, religioses i polítiques de l'home que va néixer al castell de Penyafort i va ser canonitzat el segle XVII, com a acte de reivindicació de la figura intel·lectual i humana que va personificar qualitats com ara la «serenitat, fortalesa, enteresa, sentit pràctic i de llibertat», qualitats que, segons Simon, «els catalans apreciem especialment en els homes de govern». Però una de les qualitats més destacades de sant Ramon de Penyafort pels historiadors és el seu sentit de la justícia, l'actitud moral i política de «donar a cadascú el que és seu».

EL PUNT / dimarts, 9 de gener del 2007