La Fura, 10.02.2006 - Ofensiva per evitar que el Govern es tanqui en banda en la proposta de set vegueries per a Catalunya

La idea que siguin només set les vegueries i el fet que no es prevegi la creació de més vegueries feta pública pel Govern de la Generalitat la setmana passada ha posat en peu de guerra els provegueria del Penedès. Tot i que el govern sembla que s’hagi tancat en banda, la Plataforma es mostra optimista i continua treballant per aconseguir adhesions i el reconeixement de la vegueria del Penedès.
La nova divisió territorial de Catalunya, la que ha d’organitzar el territori en vegueries, l’ha de decidir el Parlament de Catalunya i no el Govern, que només farà una proposta. Aquest sembla que és el principal argument per seguir confiant en la creació de la vegueria del Penedès. Aquest fet i l’elevat nombre de suports rebuts, ja sigui amb adhesions a títol personal (s’ha arribat a les 7.000), com amb les mocions presentades als plens municipals que s’envien al Parlament perquè es tingui en compte l’aposta del diferents municipis en favor de la creació de la vegueria Penedès, són altres elements que els membres de la Plataforma posen sobre la taula per seguir sent optimistes.
Però l’optimisme no estalvia crítiques cap al Govern, i els partits que donen suport a les tesis defensades per l’executiu de Pasqual Maragall “perquè poden decidir qualsevol atzagaiada” i no veuen bé que reclamin el suport per refermar la divisió de set vegueries, que es pugui triar a quina comarca es vol pertànyer però no permetre “poder elegir la vegueria, perquè s’elimina la iniciativa ciutadana”. Els membres de Vegueria Penedès expliquen que un dels arguments que els exposa el PSC és que fa dos anys que el Govern treballa en la proposta de set vegueries, un argument que consideren insuficient perquè “fa un any i mig que ens tenen davant”. Un altre element on els favorables a la vegueria del Penedès es mostren molt crítics és sobre el fet que el PUOSC ja plantegi les subvencions en vegueries i fent un repàs als partits que plantegen més dubtes sobre el seu suport a nivell de grup parlamentari recorden que Joan Raventós, de CiU, va dir durant la trobada de Vilafranca que es treballa en la línia de votar sí i que des de les bases fins a l’expresident Pujol estan a favor de la vegueria. D’ERC expliquen que sempre han defensat que dins el partit es treballa amb la intenció d’aconseguir que es reconegui la vegueria. Només el PP s’ha mostrat obertament a favor de la vegueria Penedès i fins i tot Josep Piqué ha manifestat als membres de la Vegueria que el posicionament del partit està en la línia defensada per tots els seus regidors a la comarca.
Els membres de la Vegueria Penedès continuen treballant, donant arguments, i tirant endavant iniciatives per donar a conèixer i explicar en què consisteix la seva proposta, un fet que posen davant del “salt endavant” que consideren que és la proposta del govern.
Els membres de Vegueria Pr òpia també s’han mostrat crítics amb el fet que l’Ajuntament de Vilafranca, amb la representació de l’alcalde Marcel Esteve, hagi participat en el pacte de coordinació dels governs locals en l’àmbit del pla territorial metropolità de Barcelona. Els membres de la Plataforma no veuen legítim que s’assisteixi a un òrgan que planeja les infraestructures, l’habitatge i el s òl municipal i tot i que sempre es justifica la presència perquè “Vilafranca ha de ser en totes les taules” i encara que busquin evitar parlar de vegueria consideren que la presència suposa “ser còmplices de la planificació de l’àrea metropolitana”.

El suport de Vilafranca
La proposta del document de bases presentat per la Generalitat i la postura de l’Ajuntament també ha fet que CiU plantegi un Ple extraordinari monogràfic sobre la vegueria. CiU demana que el Ple plantegi instar a la Generalitat a incloure la vegueria Penedès; que un representant de cada grup s’integri al secretariat de la Plataforma; que s’encarreguin i es posin pancartes de suport a la vegueria a les entrades de la vila i al balcó de l’Ajuntament; que es posi a disposició de la Plataforma un espai propi al butlletí municipal; que es concedeix una ajuda econ òmica a la Plataforma; i finalment que es debati sobre l’assistència i l’actitud de l’alcalde i els regidors per a l’assistència a reunions on es parli sobre l’organització territorial. De moment CiU ha rebut el suport de la CUP, i el PP no s’ha mostrat contrari a aquest Ple tot i que considera que el Ple ja s’ha pronunciat sobre la postura de la vegueria. CiU també s’ha expressat, a nivell de comarca, a través del diputat Joan Raventós, qui ha instat al Govern a deixar obert el nombre possible de vegueries i farà una interpel·lació al govern en aquest sentit.
Tornant a la política estrictament vilafranquina, el document on la CUP dóna suport a CiU per reclamar la vegueria serveix a la formació independentista per destacar el “silenci dels partits al govern de l’Ajuntament de Vilafranca davant aquesta proposta”, un fet que demostra, “la submissió total a les teories metropolitanes dictades des de Barcelona i des del Govern de la Generalitat”, sempre segons la CUP. La CUP demana a ERC i a IC-Verds que mantinguin una postura ferma amb els compromisos adquirits amb els i les penedesenques, emplaça el PSC a tenir un posicionament transparent i clar al voltant de la vegueria del Penedès en el Ple extraordinari, evitant “les sortides per la tangent o propostes transversals que ocultin un posicionament real en el sentit que sigui”. La CUP demana voluntat política per assumir clarament i oberta la q¸estió al PSC i en el sup òsit que el PSC i IC-Verds no apostin per la vegueria, emplacen a ERC “a replantejar-se el seu paper polític dins de l‘equip de govern”.
La setmana vinent es preveu que el Govern faci pública la seva proposta. Caldrà esperar aleshores per veure quina és la postura definitiva del tripartit i veure aleshores com segueix la lluita per aconseguir la vegueria pròpia.