Noticiari, La Fura, 9.09.2005

Noticiari de La Fura, 9.09.2005
 
    
 · Llorenç del Penedès, també per la vegueria pròpia
El Ple de l’Ajuntament de Llorenç del Penedès també es va manifestar majoritàriament per adherir-se a la moció en favor de la Vegueria Pròpia. Amb els vots favorables de CiU (3), Independents (2) i ERC (1) i les dues abstencions dels regidors del PSC.


· Debat territorial a la Universitat Catalana d’Estiu
Va comptar amb la presència activa de les plataformes ciutadanes per la Vegueria de l’Alt Ter (Osona i Ripollès) i per la Vegueria Pròpia (Garraf, Baix i Alt Penedès i Anoia). Ambdós col·lectius van explicitar de forma contundent la seva posició després de la confusió generada a l’entorn de la possibilitat que el debat territorial podria haver de dependre dels posicionaments polítics a l’entorn de l’Estatut.
Es considera que el territori no es mereix ser situat en un segon terme, sinó que ha de ser discutit a partir del mateix moment que s’ha plantejat la divisió territorial de Catalunya. Les plataformes reivindiquen que aquesta divisió es faci a partir de les realitats socials, històriques, econòmiques i identitàries d’unes regions molt concretes del país, que consideren que tenen prou entitat per a ser tingudes en compte.
Finalment, també es planteja la necessitat que el govern del país sigui veritablement descentralitzat, cosa que comportaria una democratització més real i un reconeixement més explícit del principi de subsidiarietat reivindicat des de sempre per les institucions del país.
En una roda de premsa posterior, es va traslladar als mitjans de comunicació la raó de ser de les plataformes i la necessitat que la veu del territori sigui escoltada i tinguda en compte en un moment que aquest tema es té la intenció de posar-lo sobre la taula.
El diàleg és una eina imprescindible en la democràcia que estem construint entre tots. El Govern de Catalunya hauria d’aprendre de la Universitat Catalana d’Estiu i fomentar el debat territorial.

· El Penedès Històric totalment a favor
Dels 24 municipis del que es coneix com Penedès Històric (Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf) i que representen el 51% del total, els quals ja s’han manifestat a favor de la Vegueria Pròpia, representen a més del 65% de la població total. I encara queden molts municipis per pronunciar-se especialment del Baix Penedès. De fet, el Garraf i l’Alt Penedès, amb el 64% de les mocions celebrades ja s’ha pronunciat a favor el 76%.

· Demà debat polític a Sant Martí Sarroca
En el marc dels actes de la Diada Nacional de Catalunya, l’emissora local Sarroca Ràdio organitza un debat polític sobre les Vegueries i l’Estatut. Serà demà dissabte dia 10, de 7 a 9 del vespre, a la Sala Polivalent. Hi ha convocats els diputats de l’Alt Penedès al Parlament de Catalunya Miquel Carrillo (ERC), Joan Raventós (CiU), Roberto Labandera (PSC) i Dolors Montserrat (PPC). Evidentment és obert al públic.