Noticiari La Fura, 12.08.2005

  Noticiari La Fura, 12.08.2005
 
   
  · Calafell i l’Arboç per la vegueria pròpia
Ja ha començat a debatre’s la moció en favor de la vegueria pròpia a la comarca del Baix Penedès. Si el més matiner va ser Bellvei, aquests dies ho han estat els municipis de Calafell i l’Arboç. En el primer la moció es va aprovar per golejada, sense cap vot en contra ni cap abstenció: 5 PSC + 5 IND + 4 CiU + 1 ERC + 1 PP i un absent (PSC). A l’Arboç també es van manifestar a favor amb el resultat de 7 a 2: 5 CiU i 2 ERC a favor i 2 PSC en contra.
· I també Sant Quintí de Mediona i Pacs del Penedès
Continuen les mocions als ajuntaments de l’Alt Penedès, on ja s’han manifestat a favor 17 dels 27 municipis. Darrerament s’hi ha afegit Sant Quintí de Mediona amb 5 vots a favor (4 CiU + 1 ERC) i 4 abstencions (3 PSC + 1 PP). Per la seva banda a Pacs del Penedès la moció també va ser aprovada amb 5 vots a favor (CiU) i 2 en contra (PSC).
· Avinyonet del Penedès i Sant Pere de Riudebitlles, vot negatiu
A Avinyonet del Penedès la moció va ser rebutjada pel vot de qualitat (?) de l’alcalde del PSC: 4 vots a favor (3 CiU + 1 IND) i 4 en contra (PSC), mentre que els resultats de Sant Pere de Riudebitlles van ser 3 (ERC) a favor, 3 (IND) abstencions, 4 (PSC) en contra. Va faltar a ple un regidor de CiU.
· Ja són 23 ajuntaments... contra 4!
Ja són 23 els municipis adherits a la proposta de la vegueria pròpia. Aquests municipis representen a més del 64% de la població de les comarques del Penedès històric (Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf). Si hi sumem els consells comarcals, són 24 les mocions aprovades, amb un aclaparador 83% a favor i amb un 70% de regidors i consellers fent costat. Per comarques, a l’Alt Penedès s’han celebrat el 63% de les mocions amb el resultat del 77% de la població representada a favor. El resultat al Garraf és força semblant, amb el 67% de les mocions celebrades, el 75% de la població representada hi està a favor. En contra hi ha votat el Consell Comarcal del Garraf pel vot de qualitat (?) del president, i els ajuntaments de Santa Margarida i els Monjos, Sant Pere de Ribes, Avinyonet del Penedès i Sant Pere de Riudebitlles.
· Frases per a la història... i la reflexió
Cal no confondre el somni amb la realitat, i la realitat econòmica de la vegueria de l’Alt Pirineu és deplorable.
...En principi, els cerdans hi estaríem d’acord en unificar-la administrativament [es refereix a la Cerdanya i a la necessitat d’unificar-la a nivell “provincial” ja que pertany a Lleida i a Girona]. I molt més si es transferissin els recursos de les diputacions a les comarques. Jordi Pous Porta, president del Consell Comarcal de la Cerdanya, article publicat a la revista gratuïta Pànxing Tot Cerdanya núm. 137, amb el títol “La vegueria dels pobres”.
El nou sistema de vegueries permetrà que hi hagi uns pressupostos exclusius... declaracions de Joan Carretero, conseller de Governació a El Periòdic d’Andorra del 3 d’agost.
La vegueria pot donar instruments per tenir una representació pròpia [...] L’única oportunitat per sortir d’aquesta situació és tenir una vegueria pròpia”. Joan Carretero, conseller de Governació de la Generalitat.
La conselleria és partidària que els consells estiguin integrats per representants de tots els municipis de la comarca i no com ara, que només representen els partits polítics. [...] els consell han de donar més serveis dels que estan donant fins ara i més ajuda als municipis petits. Joan Carretero, conseller de Governació de la Generalitat.