Carta Pública al President Torra, Delegat Regull, Presidents Consells Comarcals i Alcaldes i Alcaldesses, 14.03.2019
Pau i bé.
President Torra, Delegat Regull, presidents i presidentes dels consells comarcals, alcaldes i alcaldesses,
L’entitat PRO VEGUERIA PENEDÈS, és la continuadora de la Plataforma per una Vegueria Pròpia que va coordinar i dinamitzar el moviment ciutadà penedesenc a favor de la Vegueria Penedès. Un cop aconseguida l’aprovació d’aquesta vuitena vegueria ara fa dos anys, aquella entitat es va dissoldre, i en el seu lloc alguns dels antics membres i altres persones de la societat civil vam crear la nova entitat amb la finalitat de promoure o bé participar en estudis, propostes i activitats que tinguin per objecte la defensa de l’àmbit de la Vegueria Penedès i la promoció dels seus valors. Durant aquests dos anys, hem fet una crida reiterada a tot el govern a posar fil a l’agulla.
El passat 13 de juny, aviat farà un any, vàrem enviar una carta al president Torra, tal com ja havíem fet diverses vegades amb els presidents Mas i Puigdemont, i dèiem: “Les circumstàncies per tots conegudes per les quals ha passat el govern de Catalunya van impedir el desplegament de la Vegueria. Ara que Catalunya torna a comptar amb un govern legítim, us volem demanar que accelereu el màxim aquest desplegament, cosa que comporta l’establiment de la seu institucional del Consell de Vegueria (que correspon al Parlament), la creació de la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat al Penedès (ja duta a terme per Decret del passat 7 de juny), el nomenament del Delegat o Delegada i, molt especialment, la descentralització dels serveis territorials de la Generalitat repartits entre les quatre capitals penedesenques”. Posteriorment, el mes de juliol, el Consell Executiu de la Generalitat va acordat nomenar Delegat Territorial de la Vegueria Penedès el Sr. Pere Regull i Riba.
L’articulació territorial del Penedès és complicada, ja que estem entremig de dues àrees metropolitanes, repartits entre dues províncies, i fins fa poc tres àmbits territorials. Però com que els fets són més decisius que les paraules, enguany farà 15 anys que vam plantar la llavor i que va donar els primers fruits el 2010, amb el vuitè àmbit funcional territorial; avui però, transcorreguts 3.165 dies, per posar un exemple, seguim sense ésser reconeguts com a àmbit al MUNICAT, una de les webs oficials de la Generalitat, i seguim sense disposar del Pla territorial parcial de planificació específic; el 2017 va arribar finalment la vuitena vegueria, ja han transcorregut 764 dies i en queden tan sols 343 per completar el seu desplegament, ja que llei estableix 3 anys, o sigui que tot hauria d’estar conclòs el 20/02/2020.
Volem esdevenir un territori de referència. Des de fa més de dos anys al Penedès això ja és possible, però el govern de la Generalitat ha fet molt poca feina, de moment som una vegueria virtual, que segons el diccionari, dit d’allò que encara no és, però que serà amb tota probabilitat o de segur, o d'allò que és de fet, bé que no formalment. Malgrat totes aquestes limitacions, saber qui som és una inversió de futur magnífica; ara el Penedès amb la seva pròpia marca només es pot entendre a partir de “ser Vegueria”, i la del Penedès és, recordem-ho una vegada més, l’única nascuda de baix a dalt.
El president Puigdemont va destacar el dia de la inauguració del nou edifici de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, que s’ha pensat perquè pugui oferir un servei eficient, eficaç i modern, que permeti que el repte l’aproximació entre ciutadania i administració sigui molt millor i es reforci amb uns equipaments que estan a l’alçada de la dignitat amb què un país ha de poder tractar els seus ciutadans. Avui tots estem d’acord que la proximitat és un factor que pot incentivar l’ètica i el bon govern. Per exemple, el nou edifici de la Generalitat a les terres de l’Ebre es va posar en marxa el 2017: es tracta d’un espai de 4.354 m² que ha suposat una inversió de 15 M. d’euros. En total 160 funcionaris hi treballen. Reclamem per al Penedès, una inversió proporcionada; les Terres de l’Ebre són el 40% del Penedès, només cal fer uns càlculs per tenir les dades orientatives, i correspondrien uns 40 milions per a les nostres Delegacions Territorials. Es podria pensar, si més no de moment, aprofitar la infraestructura de les seus de les OAC (Oficina d’atenció ciutadana) ubicades a cada una de les 4 capitals, i consensuar la distribució dels serveis dels Departaments, d’Ensenyament a Vilafranca, Territori i Sostenibilitat a Vilanova, Cultura al Vendrell, Empresa i Coneixement a Igualada, i tots els altres, Salut; Agricultura, Pesca i Alimentació; Treball, Afers Socials i Família, etc.
Tenim una marcada identitat social que cal cohesionar més i millor. Ara podrem estar més units amb voluntat conjunta consensuada per uns mateixos interessos que ens faran més forts, i per això vàrem gosar fer cinc propostes de futur, el 23 de febrer del 2017 a l’Auditori del Vinseum de Vilafranca del Penedès en el transcurs de l’acte Ja tenim vegueria! I ara què? Les dues primeres exigències es desprenen del marc legal vigent, aprovar el Pla Territorial del Penedès i complir el que la llei determina en relació amb l’aprovació de la Vegueria, i de les altres tres voldria destacar la que vàrem anomenar com La constitució de l’Assemblea dels 72 alcaldes/esses de la Vegueria Penedès, com un organisme autònom i representatiu, que podria ja actuar aprofitant alguns dels instruments vàlids existents, i definir el model plurinodal del Penedès, de descentralització dels serveis de la Generalitat, per tal que es tinguin en consideració les conclusions finals i s’implantin amb rapidesa i diligència.
El moment fundacional que viu el Penedès és una gran oportunitat per treballar plegats al servei d’un nou model de creixement que generi prosperitat i equitat. Però volem deixar clar que el Penedès no té una vocació de ser la logística de les conurbacions de Barcelona i Tarragona sinó agrícola, turística, industrial i agroindustrial. El govern de la Generalitat i cada u de vosaltres, alcaldes i alcaldesses de la VP, teniu la paraula.
I per acabar, també volem aportar una paraula de llibertat que ens segueixi fent lliures en les presons i els exilis. I com diu l’historiador Jordi Bilbeny “un país lliure és un país millor pel fet de ser lliure”
Moltes gràcies
Fèlix Simon