DECRET 208/2013, de 30 de juliol, pel qual es desplega la Llei 23/2010, del 22 de juliol, de modificació de la Llei 1/1995 i de la Llei 23/1983 per fixar làmbit de planificació territorial del Penedès.
Enllaç al web oficial de la Generalitat de Catalunya: click aquí
DECRET 208/2013, de 30 de juliol, pel qual es desplega la Llei 23/2010, del 22 de juliol, de modificació de la Llei 1/1995 i de la Llei 23/1983 per fixar làmbit de planificació territorial del Penedès.
Larticle 149.1 de lEstatut dautonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria dordenació del territori.
En exercici de la potestat reglamentària en aquesta matèria, aquest Decret té per objecte el desplegament de la Llei 23/2010, de 22 de juliol, de modificació de la Llei 1/1995 i de la Llei 23/1983 per fixar làmbit de planificació territorial del Penedès.
La Llei 23/2010, de 22 de juliol, especifica que làmbit funcional de planificació territorial parcial del Penedès és integrat per les comarques de lAlt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i lAnoia, excepte els municipis daquesta comarca que així ho manifestin dacord amb el procediment reglamentari que sestableixi, els quals resten adscrits a làmbit funcional de les Comarques Centrals. Tanmateix, la disposició addicional tercera daquesta Llei estableix que el seu desplegament reglamentari ha de determinar les condicions en què sha dexercir el dret dopció dels municipis de lAnoia i ha de regular els requeriments per garantir la continuïtat territorial dels àmbits de planejament.
Daltra banda, la disposició addicional cinquena de la mateixa Llei estableix que sha de constituir un grup de treball integrat per lAdministració de la Generalitat i les administracions locals per tal de contribuir a la formulació del Pla territorial parcial del Penedès i fer-ne el seguiment, la composició del qual sha de determinar reglamentàriament.
Mitjançant aquest Decret es regula el procediment perquè els municipis de lAnoia que ho vulguin manifestin, si sescau, el seu interès dadscripció a làmbit funcional de planejament territorial parcial de les Comarques Centrals.
Ladscripció a aquest àmbit no és automàtica, per simple manifestació municipal en aquest sentit, ja que la Llei 23/2010, de 22 de juliol, exigeix garantir la continuïtat territorial dels àmbits de planejament afectats. Aquesta continuïtat territorial sentén des de la perspectiva dels àmbits funcionals de planejament territorial parcial que puguin resultar del procediment dadscripció. Per tal de donar compliment a aquest manament legal, el Decret regula un període de temps comú perquè tots els municipis interessats manifestin la seva voluntat.
El Decret determina que totes les peticions dadscripció que es formulin en aquest període de temps es tramitin acumulativament en un mateix procediment. Això és així per tal de poder garantir la continuïtat territorial dels àmbits exigida legalment en una valoració de conjunt de totes les peticions formulades. Aquestes peticions, que shauran de tramitar davant els òrgans del departament competent en matèria de planejament territorial, shauran de resoldre mitjançant el corresponent acord del Govern que ha de fixar definitivament el límit entre els àmbits funcionals de les Comarques Centrals i del Penedès a la comarca de lAnoia, a partir del qual serà possible formular el Pla territorial parcial del Penedès, que la Llei 23/2010 encomana delaborar.
Dacord amb la Llei 23/2010, de 22 de juliol, el Decret regula la constitució i la composició dun grup de treball integrat per representants de lAdministració de la Generalitat i de les administracions locals del nou àmbit de planejament. La finalitat daquest grup de treball és contribuir a la formulació del Pla i fer-ne el seguiment, tant en la seva fase delaboració de lavantprojecte com del projecte del Pla. Amb aquesta finalitat, el Decret preveu que el grup de treball es constitueixi a partir de lacord del Govern que sadopti sobre la formulació del Pla. En coherència amb la seva funció, el grup de treball shaurà reunir periòdicament amb lequip redactor del Pla per tal de rebre informació sobre lestat dels treballs delaboració i per tal de fer els suggeriments o les observacions que el grup estimi pertinents en relació amb aquests treballs.
El procediment delaboració del Pla, sense perjudici del procés davaluació ambiental que ha de seguir en compliment de la Llei 6/2009, de 28 dabril, davaluació ambiental de plans i programes, i de les particularitats sobre la iniciativa per a la seva formulació i la constitució del grup de treball que deriven de les prescripcions de la Llei 23/2010, de 22 de juliol, se subjecta a les determinacions del Decret 142/2005, de 12 de juliol, daprovació del Reglament pel qual es regula el procediment delaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials, que no resulten afectades.
Atès que lentrada en vigor del Decret desencadena linici del procediment que porta a la fixació de làmbit funcional de planejament territorial del Penedès i de les Comarques Centrals, sense la qual no es poden iniciar els treballs delaboració del Pla territorial parcial del Penedès, tal com determina la disposició transitòria primera de la Llei 23/2010, de 22 de juliol, el Decret preveu la seva entrada en vigor immediata.
Per tot això, dacord amb el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Territori i Sostenibilitat, i dacord amb el Govern,
Decreto:
Capítol I
Definició de làmbit funcional de planificació territorial
Article 1
Objecte
Lobjecte daquest Decret és el desplegament reglamentari de la Llei 23/2010, de 22 de juliol, de modificació de la Llei 1/1995 i de la Llei 23/1983 per fixar làmbit de planificació territorial del Penedès.
Article 2
Àmbit del Penedès
2.1 Làmbit funcional de planificació territorial parcial del Penedès comprèn les comarques de lAlt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i els municipis de la comarca de lAnoia no adscrits a làmbit de les Comarques Centrals, dacord amb el que estableix lapartat 2.
2.2 El Govern ha dadscriure a làmbit de les Comarques Centrals els municipis de lAnoia que manifestin la seva voluntat en aquest sentit, sempre que aquesta adscripció no trenqui la continuïtat territorial dels àmbits funcionals de planejament territorial parcial de les Comarques Centrals i del Penedès que en resultin.
Article 3
Manifestació de voluntat dels municipis
3.1 En el termini de dos mesos des de la publicació daquest Decret en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, els municipis de la comarca de lAnoia que ho vulguin poden manifestar, per majoria simple de vots dels plens corresponents, la seva voluntat dadscripció del municipi respectiu a làmbit funcional de planejament territorial parcial de les Comarques Centrals.
3.2 Els municipis que vulguin adscriure el seu terme a làmbit de les Comarques Centrals han de presentar un escrit de manifestació, conjuntament amb la documentació acreditativa de lacord plenari adoptat, davant la direcció general competent en matèria dordenació del territori, dintre del període a què fa referència lapartat 1.
Article 4
Declaració dels àmbits de planejament territorial en absència de sol·licituds dadscripció
Si cap municipi de lAnoia manifesta la seva voluntat dadscripció a làmbit de les Comarques Centrals, el conseller o la consellera competent en matèria dordenació del territori, a proposta del director o directora general competent en la matèria, ha de declarar en el termini dun mes des de la finalització del període de manifestació de voluntat que:
a) Làmbit funcional de planificació territorial parcial de les Comarques Centrals comprèn les comarques del Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès.
b) Làmbit funcional de planificació territorial parcial del Penedès comprèn les comarques de lAlt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i lAnoia.
La resolució que així ho declari sha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
Article 5
Inici del procediment dadscripció
5.1 Si algun municipi de lAnoia manifesta la seva voluntat dadscripció a làmbit de les Comarques Centrals, el procediment per acordar-ne ladscripció sinicia immediatament després que hagi finalitzat el període de manifestació de voluntat.
5.2 La direcció general competent en matèria dordenació del territori ha de tramitar acumulativament totes les sol·licituds dadscripció presentades.
Article 6
Informe, tràmit daudiència i període de manifestació de voluntat addicional
6.1 La direcció general competent en matèria dordenació del territori ha delaborar un informe, en el termini màxim dun mes, per tal de valorar si ladscripció a làmbit de planificació territorial de les Comarques Centrals dels municipis que ho han sol·licitat trencaria la continuïtat territorial daquest àmbit o la de làmbit de planificació territorial del Penedès.
6.2 Si linforme de la direcció general competent en matèria dordenació del territori conclou que es poden fer les adscripcions sol·licitades sense perjudicar la continuïtat territorial a què fa referència lapartat 1, ha de traslladar lexpedient al conseller o consellera del departament competent en matèria dordenació del territori perquè formuli la proposta dacord corresponent.
6.3 En un altre cas, si linforme de la direcció general competent en matèria dordenació del territori conclou que una o diverses sol·licituds dadscripció perjudiquen la continuïtat territorial que cal garantir, ha de proposar ladscripció a làmbit de les Comarques Centrals dels municipis de lAnoia que ho han sol·licitat i que no perjudiquen la continuïtat territorial exigida i la no-adscripció de la resta de municipis que ho han sol·licitat.
Si, per evitar les discontinuïtats territorials detectades, fos necessària ladscripció dalgun municipi de lAnoia a làmbit de les Comarques Centrals que no lhagués sol·licitat, linforme de la direcció general competent en matèria dordenació del territori pot proposar-ne ladscripció.
6.4 Linforme proposta a què es refereix lapartat 3 sha de donar a conèixer als municipis interessats perquè puguin manifestar el que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos en un termini de quinze dies.
6.5 Si els municipis ladscripció dels quals es planteja a linforme proposta manifesten la seva predisposició o voluntat destudiar-ho en el tràmit daudiència concedit, disposen dun nou període de manifestació de voluntat en relació amb la proposta efectuada, amb una durada de dos mesos comptadors des de la finalització del termini daudiència.
6.6 Si, un cop transcorregut el període a què fa referència lapartat 5, els ajuntaments concernits no manifesten la seva voluntat dadscripció a làmbit de les Comarques Centrals, la direcció general competent en matèria dordenació del territori ha de pronunciar-se sobre lexistència o no dalternatives per assegurar la continuïtat territorial dels àmbits de planejament afectats i, en el cas que ladscripció sigui inevitable, ho ha de justificar expressament.
Article 7
Proposta dacord i dictamen de la Comissió de Política Territorial i dUrbanisme de Catalunya
Elaborat linforme i, si sescau, practicats els tràmits que preveu larticle anterior, el conseller o consellera del departament competent en matèria dordenació del territori, en el termini dun mes, ha delaborar la proposta dacord corresponent i ha de sol·licitar el dictamen de la Comissió de Política Territorial i dUrbanisme de Catalunya, que lha devacuar en el termini màxim de dos mesos.
Article 8
Finalització del procediment dadscripció
8.1 Vistos la proposta i el dictamen a què es refereix larticle anterior, el Govern ha dacordar el que correspongui en relació amb les adscripcions sol·licitades en el termini màxim de tres mesos des que el conseller o la consellera competent en matèria dordenació del territori hagi elaborat la proposta dacord corresponent.
8.2 Lacord dadscripció ha de fixar els àmbits funcionals de planejament territorial i sha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
Capítol II
Formulació del Pla territorial parcial
Article 9
Acord de formulació del Pla
9.1 El Govern ha dacordar la formulació del Pla territorial parcial del Penedès, a iniciativa del departament competent en matèria dordenació del territori, conjuntament amb lacord dadscripció a què es refereix larticle anterior o, en el cas dabsència de sol·licituds dadscripció, en el termini màxim de tres mesos posteriors a la resolució a què es refereix larticle 4.
9.2 Correspon al departament competent en matèria dordenació del territori desenvolupar els treballs necessaris per a lelaboració del Pla.
Article 10
Grup de treball
10.1 Per tal de contribuir a la formulació del Pla i fer-ne el seguiment, sha de constituir un grup de treball integrat per representants de lAdministració de la Generalitat i les administracions locals.
10.2 El grup de treball a què es refereix lapartat anterior sha de reunir periòdicament amb lequip redactor del Pla per tal de conèixer lestat dels treballs delaboració de lavantprojecte i del projecte corresponents i de fer observacions o suggeriments sobre la necessitat, la conveniència i altres circumstàncies de lordenació.
Article 11
Composició del grup de treball
El conseller o consellera del departament competent en matèria dordenació del territori ha de nomenar els membres del grup de treball, procurant que en la seva composició es respecti el principi de paritat de gènere, dacord amb els criteris següents:
a) Quatre persones en representació del departament competent en matèria dordenació del territori, una de les quals ha de moderar les reunions del grup de treball.
b) El director o directora dels serveis territorials del departament competent en matèria dordenació del territori a Barcelona, Catalunya Central i Tarragona.
c) Una persona en representació del departament competent en matèria dagricultura, una altra persona en representació del departament competent en matèria dempresa i ocupació i una altra persona en representació del departament competent en matèria d'administració local, a proposta dels consellers o conselleres respectius.
d) Tres persones membres dels ens locals per cadascuna de les comarques de lAlt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i lAnoia, dues de les quals a proposta de les organitzacions associatives dentitats locals més representatives de Catalunya i laltra a proposta del consell comarcal respectiu, el qual procurarà garantir la representació dels municipis petits pel que fa a nombre dhabitants.
Article 12
Reunions del grup de treball amb lequip redactor
12.1 Correspon al director o directora general competent en matèria dordenació del territori ordenar la convocatòria de les reunions del grup de treball amb lequip redactor del Pla i nomenar la persona funcionària de la direcció general encarregada destendre acta de les reunions del grup.
12.2 Per a un millor assessorament dels membres del grup de treball, poden ser convidats a assistir a les reunions a què es refereix lapartat 1:
a) Una persona amb coneixements tècnics en matèria durbanisme, habitatge o medi ambient, per a cadascuna de les comarques de lAlt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i lAnoia, si així ho proposa el consell comarcal respectiu.
b) Altres persones amb coneixements tècnics especialitzats, quan així ho consideri el moderador de les reunions del grup de treball, per raó de la matèria que shagi de tractar en cada reunió.
Disposicions addicionals
Primera
Constitució del grup de treball
El grup de treball que ha de contribuir a la formulació del Pla territorial parcial del Penedès i fer-ne el seguiment sha de constituir en el termini de dos mesos des de lacord del Govern per a la seva formulació.
Segona
Procediment delaboració del Pla
El Decret 142/2005, de 12 de juliol, daprovació del Reglament pel qual es regula el procediment delaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials, és aplicable al procediment de formulació del Pla territorial parcial del Penedès, amb les particularitats derivades de laplicació daquest Decret sobre la iniciativa per a la seva formulació i la constitució del grup de treball. El procés davaluació ambiental del Pla territorial parcial del Penedès sha dintegrar en el procediment daprovació daquest Pla dacord amb el que estableix la Llei 6/2009, de 28 dabril, davaluació ambiental de plans i programes.
Tercera
Coherència del Pla amb el planejament territorial vigent
De conformitat amb el que estableix la disposició addicional quarta de la Llei 23/2010, de 22 de juliol, de modificació de la Llei 1/1995 i de la Llei 23/1983 per fixar làmbit de planificació territorial del Penedès, el Pla territorial parcial del Penedès ha destablir les pautes espacials per a un desenvolupament sostenible del territori i ha de regular els sistemes bàsics despais oberts, dassentaments urbans i dinfraestructures de mobilitat, tot i tenint en compte les previsions dinterrelació territorial i de coherència amb la planificació dels àmbits metropolità, de les Comarques Centrals i del Camp de Tarragona.
Disposició derogatòria
Queden derogades totes les disposicions, digual o inferior rang, que contravinguin al que disposa aquest Decret.
Disposicions finals
Primera
Habilitació per desplegar el Decret
Es faculta el conseller o la consellera competent en matèria dordenació del territori per dur a terme les actuacions necessàries per al desplegament daquest Decret.
Segona
Entrada en vigor
Aquest Decret entrarà en vigor lendemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
Barcelona, 30 de juliol de 2013
Artur Mas i Gavarró
President de la Generalitat de Catalunya
Santi Vila i Vicente
Conseller de Territori i Sostenibilitat
En exercici de la potestat reglamentària en aquesta matèria, aquest Decret té per objecte el desplegament de la Llei 23/2010, de 22 de juliol, de modificació de la Llei 1/1995 i de la Llei 23/1983 per fixar làmbit de planificació territorial del Penedès.
La Llei 23/2010, de 22 de juliol, especifica que làmbit funcional de planificació territorial parcial del Penedès és integrat per les comarques de lAlt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i lAnoia, excepte els municipis daquesta comarca que així ho manifestin dacord amb el procediment reglamentari que sestableixi, els quals resten adscrits a làmbit funcional de les Comarques Centrals. Tanmateix, la disposició addicional tercera daquesta Llei estableix que el seu desplegament reglamentari ha de determinar les condicions en què sha dexercir el dret dopció dels municipis de lAnoia i ha de regular els requeriments per garantir la continuïtat territorial dels àmbits de planejament.
Daltra banda, la disposició addicional cinquena de la mateixa Llei estableix que sha de constituir un grup de treball integrat per lAdministració de la Generalitat i les administracions locals per tal de contribuir a la formulació del Pla territorial parcial del Penedès i fer-ne el seguiment, la composició del qual sha de determinar reglamentàriament.
Mitjançant aquest Decret es regula el procediment perquè els municipis de lAnoia que ho vulguin manifestin, si sescau, el seu interès dadscripció a làmbit funcional de planejament territorial parcial de les Comarques Centrals.
Ladscripció a aquest àmbit no és automàtica, per simple manifestació municipal en aquest sentit, ja que la Llei 23/2010, de 22 de juliol, exigeix garantir la continuïtat territorial dels àmbits de planejament afectats. Aquesta continuïtat territorial sentén des de la perspectiva dels àmbits funcionals de planejament territorial parcial que puguin resultar del procediment dadscripció. Per tal de donar compliment a aquest manament legal, el Decret regula un període de temps comú perquè tots els municipis interessats manifestin la seva voluntat.
El Decret determina que totes les peticions dadscripció que es formulin en aquest període de temps es tramitin acumulativament en un mateix procediment. Això és així per tal de poder garantir la continuïtat territorial dels àmbits exigida legalment en una valoració de conjunt de totes les peticions formulades. Aquestes peticions, que shauran de tramitar davant els òrgans del departament competent en matèria de planejament territorial, shauran de resoldre mitjançant el corresponent acord del Govern que ha de fixar definitivament el límit entre els àmbits funcionals de les Comarques Centrals i del Penedès a la comarca de lAnoia, a partir del qual serà possible formular el Pla territorial parcial del Penedès, que la Llei 23/2010 encomana delaborar.
Dacord amb la Llei 23/2010, de 22 de juliol, el Decret regula la constitució i la composició dun grup de treball integrat per representants de lAdministració de la Generalitat i de les administracions locals del nou àmbit de planejament. La finalitat daquest grup de treball és contribuir a la formulació del Pla i fer-ne el seguiment, tant en la seva fase delaboració de lavantprojecte com del projecte del Pla. Amb aquesta finalitat, el Decret preveu que el grup de treball es constitueixi a partir de lacord del Govern que sadopti sobre la formulació del Pla. En coherència amb la seva funció, el grup de treball shaurà reunir periòdicament amb lequip redactor del Pla per tal de rebre informació sobre lestat dels treballs delaboració i per tal de fer els suggeriments o les observacions que el grup estimi pertinents en relació amb aquests treballs.
El procediment delaboració del Pla, sense perjudici del procés davaluació ambiental que ha de seguir en compliment de la Llei 6/2009, de 28 dabril, davaluació ambiental de plans i programes, i de les particularitats sobre la iniciativa per a la seva formulació i la constitució del grup de treball que deriven de les prescripcions de la Llei 23/2010, de 22 de juliol, se subjecta a les determinacions del Decret 142/2005, de 12 de juliol, daprovació del Reglament pel qual es regula el procediment delaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials, que no resulten afectades.
Atès que lentrada en vigor del Decret desencadena linici del procediment que porta a la fixació de làmbit funcional de planejament territorial del Penedès i de les Comarques Centrals, sense la qual no es poden iniciar els treballs delaboració del Pla territorial parcial del Penedès, tal com determina la disposició transitòria primera de la Llei 23/2010, de 22 de juliol, el Decret preveu la seva entrada en vigor immediata.
Per tot això, dacord amb el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Territori i Sostenibilitat, i dacord amb el Govern,
Decreto:
Capítol I
Definició de làmbit funcional de planificació territorial
Article 1
Objecte
Lobjecte daquest Decret és el desplegament reglamentari de la Llei 23/2010, de 22 de juliol, de modificació de la Llei 1/1995 i de la Llei 23/1983 per fixar làmbit de planificació territorial del Penedès.
Article 2
Àmbit del Penedès
2.1 Làmbit funcional de planificació territorial parcial del Penedès comprèn les comarques de lAlt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i els municipis de la comarca de lAnoia no adscrits a làmbit de les Comarques Centrals, dacord amb el que estableix lapartat 2.
2.2 El Govern ha dadscriure a làmbit de les Comarques Centrals els municipis de lAnoia que manifestin la seva voluntat en aquest sentit, sempre que aquesta adscripció no trenqui la continuïtat territorial dels àmbits funcionals de planejament territorial parcial de les Comarques Centrals i del Penedès que en resultin.
Article 3
Manifestació de voluntat dels municipis
3.1 En el termini de dos mesos des de la publicació daquest Decret en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, els municipis de la comarca de lAnoia que ho vulguin poden manifestar, per majoria simple de vots dels plens corresponents, la seva voluntat dadscripció del municipi respectiu a làmbit funcional de planejament territorial parcial de les Comarques Centrals.
3.2 Els municipis que vulguin adscriure el seu terme a làmbit de les Comarques Centrals han de presentar un escrit de manifestació, conjuntament amb la documentació acreditativa de lacord plenari adoptat, davant la direcció general competent en matèria dordenació del territori, dintre del període a què fa referència lapartat 1.
Article 4
Declaració dels àmbits de planejament territorial en absència de sol·licituds dadscripció
Si cap municipi de lAnoia manifesta la seva voluntat dadscripció a làmbit de les Comarques Centrals, el conseller o la consellera competent en matèria dordenació del territori, a proposta del director o directora general competent en la matèria, ha de declarar en el termini dun mes des de la finalització del període de manifestació de voluntat que:
a) Làmbit funcional de planificació territorial parcial de les Comarques Centrals comprèn les comarques del Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès.
b) Làmbit funcional de planificació territorial parcial del Penedès comprèn les comarques de lAlt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i lAnoia.
La resolució que així ho declari sha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
Article 5
Inici del procediment dadscripció
5.1 Si algun municipi de lAnoia manifesta la seva voluntat dadscripció a làmbit de les Comarques Centrals, el procediment per acordar-ne ladscripció sinicia immediatament després que hagi finalitzat el període de manifestació de voluntat.
5.2 La direcció general competent en matèria dordenació del territori ha de tramitar acumulativament totes les sol·licituds dadscripció presentades.
Article 6
Informe, tràmit daudiència i període de manifestació de voluntat addicional
6.1 La direcció general competent en matèria dordenació del territori ha delaborar un informe, en el termini màxim dun mes, per tal de valorar si ladscripció a làmbit de planificació territorial de les Comarques Centrals dels municipis que ho han sol·licitat trencaria la continuïtat territorial daquest àmbit o la de làmbit de planificació territorial del Penedès.
6.2 Si linforme de la direcció general competent en matèria dordenació del territori conclou que es poden fer les adscripcions sol·licitades sense perjudicar la continuïtat territorial a què fa referència lapartat 1, ha de traslladar lexpedient al conseller o consellera del departament competent en matèria dordenació del territori perquè formuli la proposta dacord corresponent.
6.3 En un altre cas, si linforme de la direcció general competent en matèria dordenació del territori conclou que una o diverses sol·licituds dadscripció perjudiquen la continuïtat territorial que cal garantir, ha de proposar ladscripció a làmbit de les Comarques Centrals dels municipis de lAnoia que ho han sol·licitat i que no perjudiquen la continuïtat territorial exigida i la no-adscripció de la resta de municipis que ho han sol·licitat.
Si, per evitar les discontinuïtats territorials detectades, fos necessària ladscripció dalgun municipi de lAnoia a làmbit de les Comarques Centrals que no lhagués sol·licitat, linforme de la direcció general competent en matèria dordenació del territori pot proposar-ne ladscripció.
6.4 Linforme proposta a què es refereix lapartat 3 sha de donar a conèixer als municipis interessats perquè puguin manifestar el que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos en un termini de quinze dies.
6.5 Si els municipis ladscripció dels quals es planteja a linforme proposta manifesten la seva predisposició o voluntat destudiar-ho en el tràmit daudiència concedit, disposen dun nou període de manifestació de voluntat en relació amb la proposta efectuada, amb una durada de dos mesos comptadors des de la finalització del termini daudiència.
6.6 Si, un cop transcorregut el període a què fa referència lapartat 5, els ajuntaments concernits no manifesten la seva voluntat dadscripció a làmbit de les Comarques Centrals, la direcció general competent en matèria dordenació del territori ha de pronunciar-se sobre lexistència o no dalternatives per assegurar la continuïtat territorial dels àmbits de planejament afectats i, en el cas que ladscripció sigui inevitable, ho ha de justificar expressament.
Article 7
Proposta dacord i dictamen de la Comissió de Política Territorial i dUrbanisme de Catalunya
Elaborat linforme i, si sescau, practicats els tràmits que preveu larticle anterior, el conseller o consellera del departament competent en matèria dordenació del territori, en el termini dun mes, ha delaborar la proposta dacord corresponent i ha de sol·licitar el dictamen de la Comissió de Política Territorial i dUrbanisme de Catalunya, que lha devacuar en el termini màxim de dos mesos.
Article 8
Finalització del procediment dadscripció
8.1 Vistos la proposta i el dictamen a què es refereix larticle anterior, el Govern ha dacordar el que correspongui en relació amb les adscripcions sol·licitades en el termini màxim de tres mesos des que el conseller o la consellera competent en matèria dordenació del territori hagi elaborat la proposta dacord corresponent.
8.2 Lacord dadscripció ha de fixar els àmbits funcionals de planejament territorial i sha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
Capítol II
Formulació del Pla territorial parcial
Article 9
Acord de formulació del Pla
9.1 El Govern ha dacordar la formulació del Pla territorial parcial del Penedès, a iniciativa del departament competent en matèria dordenació del territori, conjuntament amb lacord dadscripció a què es refereix larticle anterior o, en el cas dabsència de sol·licituds dadscripció, en el termini màxim de tres mesos posteriors a la resolució a què es refereix larticle 4.
9.2 Correspon al departament competent en matèria dordenació del territori desenvolupar els treballs necessaris per a lelaboració del Pla.
Article 10
Grup de treball
10.1 Per tal de contribuir a la formulació del Pla i fer-ne el seguiment, sha de constituir un grup de treball integrat per representants de lAdministració de la Generalitat i les administracions locals.
10.2 El grup de treball a què es refereix lapartat anterior sha de reunir periòdicament amb lequip redactor del Pla per tal de conèixer lestat dels treballs delaboració de lavantprojecte i del projecte corresponents i de fer observacions o suggeriments sobre la necessitat, la conveniència i altres circumstàncies de lordenació.
Article 11
Composició del grup de treball
El conseller o consellera del departament competent en matèria dordenació del territori ha de nomenar els membres del grup de treball, procurant que en la seva composició es respecti el principi de paritat de gènere, dacord amb els criteris següents:
a) Quatre persones en representació del departament competent en matèria dordenació del territori, una de les quals ha de moderar les reunions del grup de treball.
b) El director o directora dels serveis territorials del departament competent en matèria dordenació del territori a Barcelona, Catalunya Central i Tarragona.
c) Una persona en representació del departament competent en matèria dagricultura, una altra persona en representació del departament competent en matèria dempresa i ocupació i una altra persona en representació del departament competent en matèria d'administració local, a proposta dels consellers o conselleres respectius.
d) Tres persones membres dels ens locals per cadascuna de les comarques de lAlt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i lAnoia, dues de les quals a proposta de les organitzacions associatives dentitats locals més representatives de Catalunya i laltra a proposta del consell comarcal respectiu, el qual procurarà garantir la representació dels municipis petits pel que fa a nombre dhabitants.
Article 12
Reunions del grup de treball amb lequip redactor
12.1 Correspon al director o directora general competent en matèria dordenació del territori ordenar la convocatòria de les reunions del grup de treball amb lequip redactor del Pla i nomenar la persona funcionària de la direcció general encarregada destendre acta de les reunions del grup.
12.2 Per a un millor assessorament dels membres del grup de treball, poden ser convidats a assistir a les reunions a què es refereix lapartat 1:
a) Una persona amb coneixements tècnics en matèria durbanisme, habitatge o medi ambient, per a cadascuna de les comarques de lAlt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i lAnoia, si així ho proposa el consell comarcal respectiu.
b) Altres persones amb coneixements tècnics especialitzats, quan així ho consideri el moderador de les reunions del grup de treball, per raó de la matèria que shagi de tractar en cada reunió.
Disposicions addicionals
Primera
Constitució del grup de treball
El grup de treball que ha de contribuir a la formulació del Pla territorial parcial del Penedès i fer-ne el seguiment sha de constituir en el termini de dos mesos des de lacord del Govern per a la seva formulació.
Segona
Procediment delaboració del Pla
El Decret 142/2005, de 12 de juliol, daprovació del Reglament pel qual es regula el procediment delaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials, és aplicable al procediment de formulació del Pla territorial parcial del Penedès, amb les particularitats derivades de laplicació daquest Decret sobre la iniciativa per a la seva formulació i la constitució del grup de treball. El procés davaluació ambiental del Pla territorial parcial del Penedès sha dintegrar en el procediment daprovació daquest Pla dacord amb el que estableix la Llei 6/2009, de 28 dabril, davaluació ambiental de plans i programes.
Tercera
Coherència del Pla amb el planejament territorial vigent
De conformitat amb el que estableix la disposició addicional quarta de la Llei 23/2010, de 22 de juliol, de modificació de la Llei 1/1995 i de la Llei 23/1983 per fixar làmbit de planificació territorial del Penedès, el Pla territorial parcial del Penedès ha destablir les pautes espacials per a un desenvolupament sostenible del territori i ha de regular els sistemes bàsics despais oberts, dassentaments urbans i dinfraestructures de mobilitat, tot i tenint en compte les previsions dinterrelació territorial i de coherència amb la planificació dels àmbits metropolità, de les Comarques Centrals i del Camp de Tarragona.
Disposició derogatòria
Queden derogades totes les disposicions, digual o inferior rang, que contravinguin al que disposa aquest Decret.
Disposicions finals
Primera
Habilitació per desplegar el Decret
Es faculta el conseller o la consellera competent en matèria dordenació del territori per dur a terme les actuacions necessàries per al desplegament daquest Decret.
Segona
Entrada en vigor
Aquest Decret entrarà en vigor lendemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
Barcelona, 30 de juliol de 2013
Artur Mas i Gavarró
President de la Generalitat de Catalunya
Santi Vila i Vicente
Conseller de Territori i Sostenibilitat