Comunicat 33-248: O Organitzem la Vegueria Penedès, O ens Quedarem Sense Indústria !! 15.09.2020

 

Des de Pro Vegueria Penedès observem aquests dies amb profunda preocupació la desindustrialització del territori que afecta d’una manera greu el sector auxiliar de l’automòbil (Robert Bosch, Saint Gobain -Cristalera-, Calsònic -actual Magneti-, Alfisa,...) arrelat especialment a les comarques de l’Alt i Baix Penedès, però amb incidència al conjunt de la Vegueria. I ens preocupa no tant sols pel fet en ell mateix, que és molt inquietant, sinó per la manera en què s’està produint. Ens trobem en una situació que era previsible amb els canvis en el sector de l’automòbil, especialment en la transició cap al vehicle elèctric –procés  que aprofiten algunes empreses per desplaçar-se a llocs amb sous més baixos– i constatem un cop més que les institucions del Penedès estan descoordinades entre elles, sense objectius de futur clars i sense un lligam estret amb el Govern del país.

 

Davant d’ aquesta situació volem deixar clares la nostra posició i les nostres propostes.

 

1. Rebutgem que algunes d’aquestes empreses aprofitin l’actual situació per desvincular-se del Penedès i la manera com estan duent-ho a terme.

 

2. Manifestem el total suport al treballadors d’aquestes empreses que estan lluitant pels llocs de treball i per la indústria del territori, suport que estem segurs comparteix la gran majoria de gent del Penedès

 

3. Fem palès el nostre descontentament en relació a la manera com s’ha gestionat en els darrers temps l’economia industrial a les quatre comarques de la Vegueria, sense una visió global del tema i amb la insistència per part del Departament de Territori i alguns ajuntaments a disposar de més sòl logístic/industrial, especialment al Baix Penedès i l’Anoia, com si això fos la solució del problema que tenim.

 

4. Fem una crida a la Generalitat i a les altres Institucions públiques concernides perquè facin un pla de desenvolupament del conjunt de la Vegueria, amb especial incidència a la reconversió del sector auxiliar de l’automòbil per adaptar-lo als sistemes més eficients i ecològics, tenint en compte el pes que té, i aprofitant l’avantatge que suposa la presència d’ Idiada, el Parc Motor de Castellolí, la proximitat amb SEAT, etc.

 

5. Reclamem en aquesta línia que s’elabori un projecte industrial genèric i un pla de reconversió del sector esmentat, junt amb les empreses i el territori, per poder ser finançat de manera urgent pel Fons Covid19 de la Unió Europea i impulsar sinèrgies d’innovació d’aquest sector per marcar estratègies de futur.

 

 

6. Exigim finalment que el Departament d’Empresa i Coneixement abordi d’una vegada la posada en marxa de la seva Delegació a la Vegueria Penedès, i que el seu organisme Acció (Agència per la Competitivat de l’Empresa) s’organitzi en les nostres 4 comarques, i no com ara que està dispers, a fi de ser un instrument més eficient per a la consecució dels objectius industrials esmentats.