Comunicat 18-233, Segon Debat de Treball, Cultura i Patrimoni (16.11.2019), Data Comunicat 18.11.2019

La segona reunió preparatòria del Congrés sobre la Identitat de la Vegueria del Penedès es va celebrar dissabte passat al Vendrell en el Centre Cívic L’Estació amb l’assistència de l’alcalde de la ciutat Kenneth Martínez i les tres regidores d’urbanisme, ensenyament i Turisme, Nuria Rovira, Silvia Vaquero i Bàrbara Maria Peris. També hi foren presents Dolors García,  presidenta de l’Institut d’Estudis Penedesencs i diverses personalitats de l’àmbit cultural penedesenc.

 

L’alcalde de la ciutat va explicar que s’ha de donar contingut a la realitat política administrativa,  que sempre va al darrera dels fets que construeixen la realitat econòmica, cultural i social. El Penedès, que és un territori històric de frontera, ha d’afermar la seva personalitat i ser capaç d’integrar a la gent que marxa de les conurbacions de Barcelona i Tarragona. I en aquest escenari la Cultura és un aglutinant de la diversitat.

 

Felix Simon fa referència a les diferents personalitats de les quatre comarques que composen la Vegueria, però que es complementen perfectament. Així s’ha d’aprendre a gestionar el territori a partir d’aquestes realitats, pensant sempre en el servei a les persones i com contribuir des del Penedès a un món més sostenible i solidari, tenint l’horitzó de l’Agenda 2030.

 

El debat, dirigit per Joan Tarrada, va estar centrat en aquesta realitat. El Penedès és un territori històric complert, però avui encara està lluny de tenir una activitat estructurada i continuada. Hi ha l’eix  Alt Penedès – Garraf, que ja funciona amb una mancomunitat de serveis que ha creat un lligam potent de col·laboració. El Baix Penedès té una vinculació molt forta amb el Camp de Tarragona i explora fórmules de participació més intenses amb aquest eix, però l’Anoia encara no participa gaire en aquestes dinàmiques.  

 

S’explica que l’Institut d’Estudis Penedesencs està fent molta activitat, però és minsa la seva presència a l’Anoia i ens pensa que cal afermar les relacions amb les entitats equivalents d’aquesta comarca. De fet es van explorar diferents camins per definir millor el patrimoni cultural de la Vegueria i de les formes de projecció tant internes com externes.  Hi ha molta feina feta, com el Llibre Blanc de la Cultura del Penedès, on hi ha tres comarques, però no l’Anoia, que també té molta feina feta, però que caldria posar-la en comú. Així es van explorar els diferents elements culturals que poden donar contingut a la Vegueria, aprofitant les tradicions i els costums de les poblacions per reforçar el sentit de pertinença, amb els elements que ens són propis, sense que es perdin que puguin arribar de fora.

 

Es recorda la importància de connectar amb la cultura que interessa a la gent. La gent és la gran prescriptora. Els comunicadors culturals s’han d’adaptar al cercle a qui es dirigeixen. Hi ha una cultura erudita de museus i llibres, però també una cultura de base com la que encarnen fenòmens com el que encarna Rosalia, castells, festes populars, activitats musicals, conferències i tantes altres. Tota l’activitat humana és cultura. Ens necessitem tots, però cadascú farà aquelles activitats per les que se senti atret. Per això s’haurà de definir el Contingent i Contingut Cultural i com fer que la gent del territori visqui la nova realitat que ha de deixar de ser solament administrativa per convertir-se en una socialment compartida.

 

Al final de la reunió es va fer un repàs de la situació de les altres tres ponències, Empresa i Coneixement, Turisme i Territori. Ramón Cusí va aprofitar per reivindicar que la delegació territorial de Cultura hauria d’estar al Vendrell i Bàrbara Maria Peris va explicar que hi ha moltes coses de les que presumir a la Vegueria i només cal saber com explicar-les a la gent, per tal que vingui a cada poble i ciutat i gaudir-ne. Fèlix Simon aprofita aquesta intervenció per donar les gràcies a tothom, dient que d’aquest tema se’n parlarà la setmana vinent a Vilanova i la Geltrú a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Com sempre tothom hi és convidat i només cal aportar idees.