Comunicat 18


 Presència de les plataformes per la Vegueria de l’Alt Ter i per Una Vegueria Propia al debat territorial organitzat per la UCE.

El debat territorial obert a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada ha comptat amb la intervenció de les plataformes ciutadanes per la Vegueria de l’Alt Ter (Osona i Ripollès) i per la Vegueria Propia (Garraf, Baix i Alt Penedès i Anòia).

Ambdós col·lectius han explicitat de forma contundent la seva posició després de la confusió generada a l’entorn de la possibilitat que el debat territorial podria haver de dependre del posicionaments polítics a l’entorn de l’Estatut.

Es considera que el territori no es mereix ser situat en un segon terme, sinó que ha de ser discutit a partir del mateix moment que s’ha plantejat la divisió territorial de Catalunya. Les plataformes reivindiquen que aquesta divisió es faci a partir de les realitats socials, històriques, econòniques, identitàties d’unes regions molt concretes del país, que consideren que tenen prou entitat per a ser tingudes en compte.

Finalment, també es planteja la necessitat que el govern del país sigui veritablement descentralitzat, cosa que comportaria una democratització més real i un reconeixement més explicit del principi de subsidiaritat reivindicat des de sempre per les institucions del país.

En una roda de premsa posterior es va traslladar als mitjans de comunicació la raó de ser de les plataformes i la necessitat que la veu del territori sigui escoltada i tinguda en compte un moment que aquest tema es té intenció de posar-lo sobre la taula

El diàleg és una eina impescindible en la democràcia que estem construint entre tots. El govern de Catalunya hauria d’aprendre de la Universitat Catalana d’Estiu i fomentar el debat territorial.

Prada de Conflent 24 d’agost del 2005

www.altter.org
www.vegueriapropia.org