Comunicat 5

 

Comunicat 05
03/06/2005


Acords adoptats el dia 31 de maig de 2005, en la primera trobada de l’Assemblea Territorial de l’Alt Penedès. (*)

(*) La força que han anat prenent cadascun dels territoris permet que hi hagi assemblees territorials (Anoia, Alt Penedès; Baix Penedès i Garraf) i que, regularment també hi hagi reunions plenàries de tots aquests territoris. Aquest és el cas de l’assemblea territorial de l’Alt Penedès que ja va celebrar la primera trobada el passat 31 de maig.

 
  Presentació de propostes d’Organització i d’Economia pel funcionament de la “Plataforma per una Vegueria Pròpia”, que es remetran, pel seu debat en properes reunions de treball, als components de l’Alt Penedès.

Es va consensuar el text definitiu de la Moció a presentar als Ajuntaments, Consell Comarcal i Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès, que ja estat entrada als registres d‘aquests Organismes, perquè es pugui debatre dins dels propers Plens que celebrin.

Finalment es va acordar traslladar aquest text i propostes, a les Assemblees Territorials de l’Anoia; Baix Penedès, i Garraf, amb les que es duen a terme trobades conjuntes de debat i treball

El text definitiu aprovat, es el següent:
MOCIÓ A FAVOR D’UNA VEGUERIA PRÒPIA
Pronunciament del Ple de l’Ajuntament de ................................... a favor d’una vegueria que abasti les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, en el marc de la nova divisió territorial del nostre país.
Atès que els signants de l’Acord de Sant Martí (Consells comarcals del Garraf, Anoia, Alt i Baix Penedès i els ajuntaments de Vilanova, Igualada, Vilafranca i El Vendrell) signen el 9 de març del 2005 un conveni de col·laboració i en el punt II afirmen el següent: “El grup esmentat neix de la convicció compartida de la profunda similitud i complementarietat entre les quatre comarques quant a les necessitats, els problemes i la importància estratègica de la mobilitat, i a la determinació també comuna que la projecció de les infrastructures de mobilitat en aquestes comarques s’orienti a l’augment de les seves rendes i de la seva qualitat de vida, a la millora del seu desenvolupament econòmic i a la seva cohesió social, a l’increment de la seva vertebració interna (comarcal i intercomarcal) i a la vertebració i potenciament del seu paisatge, dels seus recursos naturals i agraris i del seu patrimoni cultural i natural, a l’hora que serveixin també als interessos i necessitats del conjunt de Catalunya.”
Considerant que cal aprofitar l’oportunitat històrica, única i irrepetible que es presenta, per a debatre i decidir sobre el nostre futur com a comunitat i el nostre encaix dins l’organització territorial de Catalunya. I que és l’hora de fer realitat les demandes de la ciutadania d’unitat i d’autonomia.
Valorant el fet que l’organització en vegueries ha de satisfer millor les aspiracions i les necessitats del territori, alhora que ha de simplificar l’administració del país.
Pensant que cal que la nova organització territorial de Catalunya recuperi la unitat del nostre territori i que en reconegui la identitat creant una vegueria pròpia. Històricament, el Penedès abastava des de l’Arc de Barà al pont del Diable, i des de la serra d’Ancosa a la Mediterrània, és a dir, l’Alt i el Baix Penedès, el Garraf, la part meridional de l’Anoia i les parts orientals del Tarragonès i de l’Alt Camp.
Afirmant que les nostres arrels històriques es remunten al segle XIV amb la “Vegueria de Vilafranca” i que, tot i les retallades successives que ha patit el territori, no ha estat fins la divisió del 1833 que s’inicia el procés d’esquarterament. Malgrat tot, el Penedès ha constituït des del segle XIV una unitat geogràfica, social i econòmica.
Subratllant que una vegueria pròpia no és tant sols desitjable, sinó també perfectament possible, amb una superfície d’uns 2.000 km2 i una població actual d’unes 400.000 persones. Però, a més, també és necessària perquè equilibraria el territori i la població del país, i respectaria una zona agrícola, marítima i natural entres les dues grans àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona.
Defensant que el sector de la vinya i del vi, al capdavant de molts altres com el turisme o la pesca, ha de continuar sent un dels motors del nostre territori, i que una vegueria pròpia crearia i recolzaria estratègies que ens enfortirien.

Creient que la recuperació d’una vegueria pròpia comportaria avantatges molt importants per als ciutadans:
· Refermaria la nostra capacitat de decisió a l’hora de definir les grans línies estratègiques del nostre territori, que, per la situació geogràfica que té, pateix les pressions metropolitanes.
· Permetria gestionar millor els serveis públics i les infraestructures, així com l’ús dels recursos públics en general, en apropar la gestió a la ciutadania.
· Ens donaria força i sobirania a l’hora de participar en les decisions de futur del país, en disposar d’una veu pròpia.
· Reforçaria els llaços socials i culturals que han anat forjant la nostra identitat, contribuint a una millor qualitat de vida.

Recollint la veu d’una important part de la ciutadania que manifesta el seu suport a aquesta iniciativa i en defensa dels seus drets polítics de participació i decisió, DEMANEM al Ple de l’Ajuntament de ....................................................:
1 - Que s’adhereixi i doni suport a la campanya propulsada per la Plataforma per una Vegueria Pròpia (Anoia + Alt Penedès + Baix Penedès + Garraf) i al seu manifest.
2 - Que insti al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya a crear una vegueria pròpia per a les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf en el marc de la nova organització territorial que es planteja des d’aquestes institucions.
3 - Que insti al Govern de la Generalitat a treballar per millorar el finançament del Ajuntaments en la nova organització territorial i que la implantació de les vegueries no sigui una carrega més per a la ciutadania.
4 - Que traslladi aquest acord als Consells Comarcals de l’Alt Penedès, del Baix Penedès, del Garraf i de l’Anoia, als portaveus dels grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, a la Comissió d’Organització Territorial, al conseller de Política Territorial, al conseller de Relacions Institucionals i Participació, al conseller de Governació i Administracions Públiques, al president del Parlament i al president de la Generalitat de Catalunya. “
Vilafranca del Penedès, 3 de juny de 2005