FÈLIX SIMON, L'Extra, 17.11.2009, Els cerdans i els penedesencs

El Ple del Parlament de Catalunya va rebutjar el passat dijous, amb els vots del tripartit i del grup Mixt, una proposició de llei per a un règim especial de la Cerdanya, com el que té la Val d’Aran.  El text proposava com a objectiu “restituir als cerdans, de forma actualitzada, una estructura administrativa”. De fet, es reclamava a la Generalitat que cedís les competències d’ensenyament, cultura, sanitat, serveis socials, ordenació del territori i urbanisme, consum i turisme, protecció i conservació del patrimoni històric i artístic, protecció de la natura i la muntanya, agricultura, ramaderia, pesca, joventut, oci, extinció d’incendis, gestió i recaptació de tributs, oficines de treball, carreteres locals o esports, entre d’altres. Un punt significatiu és que exigeix que la Cerdanya no sigui “inclosa dins cap divisió territorial pròpia de Catalunya que no sigui ella mateixa”.

 

Es tracta d’una iniciativa legislativa del Consell Comarcal de la Cerdanya, aprovada el 4 de febrer per tots els grups municipals, PSC, CIU i ERC, que reclama una organització administrativa pròpia per als 17 municipis de la comarca, per la qual es renuncia a pertànyer a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. El territori va ser dividit políticament pel Tractat dels Pirineus (1659) i des del 1983 pateix, alhora, una divisió administrativa entre les províncies de Girona i de Lleida -és el mateix que ens passa al Penedès, que estem repartits entre les províncies de Barcelona i Tarragona. La proposició de llei va iniciar la tramitació al Parlament a finals de juliol, va ser admesa a tràmit l’1 de setembre i arribà al Ple del Parlament al cap de poques setmanes.

 

El tripartit va presentar una esmena a la totalitat, que va prosperar i va impedir que la llei es pogués tramitar, tot i que el PSC i ERC a la Cerdanya van avalar aquesta iniciativa. De fet, el Consell Comarcal de la Cerdanya és presidit des del passat juliol, pel PSC; els dos primers anys de legislatura ho va ser per CIU, i  l’alcalde de Puigcerdà, és d’ERC. Al Parlament, el tripartit es va mostrar contrari a una llei específica per a la Cerdanya. Així, el diputat del PSC, Roberto Labandera va assegurar que és “una proposta fragmentària, allunyada d’un model global”, però va reconèixer que, a més de la Cerdanya, també altres comarques com el Solsonès, o “la mateixa comarca a la qual pertanyo l’Alt Penedès”,  també pateixen aquest desgavell administratiu.

 

Es sabut de tothom, que el Penedès, tampoc vol ser inclòs dins de cap divisió territorial pròpia de Catalunya que no sigui ell mateix, i es treballa decididament des fa cinc anys, per fer possible la gestió més immediata de les atribucions que afecten directament els interessos peculiars del territori. Ara farà 2 anys, (5.12.2007) la Comissió de Política Territorial del Parlament de Catalunya, va acordar la creació de l’Àmbit de les comarques penedesenques. El govern, però, la vol resoldre aprofitant la revisió del Pla Territorial General de Catalunya i un cop ja s’hagin aprovat tots els Plans Parcials Territorials que ens afecten. Això, evidentment, és una estafa diferida en el temps.

 

Des de la PVP, preferiríem tirar endavant l’única solució fiable que ens queda: la proposició de llei que tenen CIU i el PP congelades en el Parlament, des del juny de l’any passat, perquè és un procediment segur per arribar a esdevenir un àmbit com els altres i tenir el propi Pla Parcial Territorial, tal com va permetre el 2001 crear el setè Àmbit, el de l’Alt Pirineu/Aran. Ara bé, aquesta aposta només podrà ser vàlida si a l’hora de la veritat ERC/ICV no hi voten en contra, tal com ha passat a la Cerdanya, territori on els partits tenen un compromís, contrari al del Parlament.
I desprès ens parlen de desafecció dels ciutadans envers la política...

 

Fèlix Simon
Membre de la Plataforma per una Vegueria Pròpia.

 


.