Avui, 31.12.2009, CiU no avala les vegueries sense el Penedès i amb les diputacions


| Mas condiciona el suport de la federació a la creació de vuit vegueries com a mínim i a la constitució d'una àrea metropolitana "no política" | Puigcercós manté que la llei s'aprovarà al gener i ICV en recela
Sandra Arenas


A l'espera que els socis del tripartit segellin un acord sobre la nova distribució territorial de Catalunya, CiU comença a fixar les seves condicions de cara a la negociació quan el projecte passi pel Parlament. La federació nacionalista no preveu una llei que no inclogui la vegueria del Penedès -l'avantprojecte que prepara el govern no la considera- i que no deixi clar que les diputacions passen a millor vida i se substitueixen pels consells de vegueria.

L'avantprojecte que la conselleria de Governació -a mans d'Esquerra- està negociant amb els socis del PSC no estableix la creació de la vegueria del Penedès, una reivindicació històrica d'ERC que, segons els republicans, encara és possible perquè la redacció de l'avantprojecte obre la porta a la creació de noves vegueries. Els convergents censuren que d'entrada es limiti a set la xifra de vegueries i que no es busqui el consens abans de donar-hi llum verda. De fet, el projecte ha provocat diversos incendis al territori -ahir mateix, amb una concentració a Tarragona- i ha posat en estat d'alerta alguns municipis comandats pel PSC, que han demanat que s'ajorni el debat.

Crítiques d'ERC al PSC

Les discrepàncies entre membres del govern sobre aquesta qüestió es van tornar a fer evidents amb l'alerta del conseller Joan Saura, que creu que la llei, prevista a l'Estatut, naixerà "tocada de mort" si no té un ampli suport. Tot i així, el màxim representant d'ICV a l'executiu va confiar que en un termini de quinze dies s'arribi a un acord, tant al si del govern com amb el territori. Esquerra, que vol fer bandera de la llei en la recta final de la legislatura, manté que el consell executiu hi donarà llum verda al gener, o bé el 5 o bé el 12. Així ho va manifestar el president d'ERC, Joan Puigcercós, que va fer una crida a "superar el provincianisme" que al seu parer fonamenta alguns dels recels territorials.


En privat gairebé tothom dóna per fet que la llei no veurà la llum aquesta legislatura. El procés marca que, un cop superat el tràmit al govern, és el Parlament qui agafa la patata calenta. De fet, una de les sospites de CiU és que la conselleria del republicà Jordi Ausàs vol passar com més aviat millor la pilota als grups de la cambra catalana. El president de la federació nacionalista, Artur Mas, va apuntar que el debat està provocant un altre "vodevil", a l'estil "del de l'impost de successions". Pel que fa a la llei de l'àrea metropolitana, Mas també va avisar que ha de servir per millorar la prestació de serveis, i no pas per crear una mena de contrapoder de la Generalitat. "Que no serveixi per fer política", va manifestar.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 7. Dijous, 31 de desembre del 2009