Avui, 31.12.2009, La Plataforma per una Vegueria pròpia presenta al·legacions reclamant la creació de la vegueria del Penedès

Vilafranca del Penedès; 31-12-2009


La Plataforma per una Vegueria pròpia (PVP) ha presentat aquest matí al·legacions al Departament de Governació i Administracions Públiques sobre l'avantprojecte de la Llei d'organització territorial de Catalunya, en què el Govern preveu la divisió de Catalunya en set vegueries. Per això, la PVP demana en les al·legacions presentades la inclusió -tant en l'articulat com en el seu annex- de la Vegueria del Penedès 'en tant que vuitena vegueria de Catalunya'. La PVP ha fet aquest pas després de la publicació al DOGC del 14 de desembre de l'edicte d'informació pública de l'avantprojecte de Llei, en el termini que especifica l'edicte de publicació.

La Plataforma aconsella al Departament de Governació i Administracions Públiques a tirar endavant el tràmit de l'avantprojecte de Llei d'ordenació territorial de Catalunya, amb 'la inclusió -tant en l'articulat com en el seu annex- de la Vegueria del Penedès en tant que vuitena vegueria integrada pels territoris compresos en la Proposició de Llei del reconeixement del Penedès com a àrea funcional de planificació'. La Plataforma demana que la Llei de la nova organització territorial de Catalunya sigui fruit 'del consens polític i territorial pel fet de ser una Llei de país'. L'entitat reclama que es tingui en compte la voluntat del territori que agruparia la Vegueria del Penedès. La PVP justifica la petició que fa a Governació per la voluntat 'reiteradament expressada' pels governs locals actuals de les quatre comarques penedesenques  (Alt i Baix Penedès, Garraf i Anoia), de formar part, en una propera organització territorial de Catalunya, de la Vegueria del Penedès. L'entitat recorda que 63 dels 73 municipis de la zona i els quatre Consells Comarcals van donar suport a la iniciativa aprovant-la en els respectius plenaris. La Plataforma assegura que el suport del territori supera 'de molt' els requisits previstos en l'articulat de l'avantprojecte quant a la modificació i creació de territoris veguerials. La PVP considera que per a la creació en un futur d'una nova vegueria, l'avantrpojecte 'es fa molt difícil, per no dir impossible', la creació d'una vuitena vegueria, ja que es dóna com a necessari que els consells de vegueria cedents de municipis i comarques hagin d'aprovar, per majoria absoluta dels seus membres, aquesta nova creació. Des de l'entitat es defensa que el territori que es veuria afectat per la creació de la vuitena vegueria, a la qual CiU, ERC, PP i Ciutadans donen suport, ha manifestat el rebuig a pertànyer a altres vegueries que no siguin la del Penedès. Així, l'Anoia s'ha posicionat contra la seva inclusió en la Vegueria Central; el Garraf i l'Alt Penedès, contra la seva pertinença a la Vegueria de Barcelona; i el Baix Penedès a la seva inclusió a la Vegueria del Camp de Tarragona, i  a favor de no restar separat de l'Alt Penedès i el Garraf, fruit de la divisió provincial de 1.833. A més, segons la PVP, el Pacte d'Entesa del Govern de la Generalitat 'no especifica el nombre de vegueries a crear com a conseqüència de l'organització territorial'.

Enllaç