L'eco de Sitges, 20.03.2009 - Vegueria Pròpia, la Vegueria del Penedès, a la tertúlia del Roy

La tertúlia del passat dijous al Roy versà sobre la divisió territorial i la Vegueria pròpia, la del Penedès. La ponència anà a càrrec dels membres de la “Plataforma per una Vegueria pròpia”  Enric Ases i Fèlix Simon.
La introducció fou el relat de si tenim dret a una vegueria pròpia, dels drets històrics que ens avalen, i avui d’una realitat territorial i social.

Amb marcat caràcter pedagògic, tan l’Enric Ases com en Fèlix Simon feren una explicació de per què volem la gent de les comarques de l’Alt i Baix  Penedès, del Garraf i part de l’Anoia constituir-nos en una vegueria dita del Penedès i dels avantatges que això comporta de cara a rebre els serveis territorials de la generalitat en salut, medi ambient, habitatge, obres públiques i urbanisme per exemple. Estar proper a la presa de decisions sobre el territori comporta millors serveis i un major coneixement de la realitat.
També a l’hora de repartir els fons que pertoquen a cada territori seria molt millor ésser una vegueria pròpia. El tema es complicà encara més pel fet  d’ésser un territori partit per la divisió territorial decimonònica i forana de “las provincias”.

Es feu un repàs de les diferents actuacions polítiques que al llarg del temps s’han impulsat, que han donat finalment com a resultat la constitució d’un àmbit de planejament propi, pas previ al reconeixement de vegueria, però ara per ara insuficient. De com els diferents partits polítics han anat acceptant una realitat, d'altra banda ben palesa en l’àmbit econòmic, cultural etc. Per part dels contertulians es feren interessants  aportacions, l’Àngels Parés  explicà la realitat cultural en clau de Penedès, de com l'Institut d’Estudis Penedesencs vertebra el fet cultural a les comarques de la futura vegueria, i de com l’ajuntament de Sitges es va adherir ja fa temps a la vegueria Penedès.

En Jaume Torres va acabar de puntualitzar les diferents accions que ha dut a terme Esquer ra Republicana al Parlament per aconseguir que l’àmbit de Planificació Penedès tiri endavant.

Molts contertulians deien que per lo cabdal que arriba a ser, és un tema prou desconegut pel públic en general i que al cap de vall, pot influir en el nostre futur benestar.

Esperem que cada vegada conegui mes gent la necessitat de constituir-nos en vegueria pròpia en el marc de la nova divisió territorial de Catalunya.

Carles Arola