10 raons de qualitat - P. 2, El riu és vida, Xavier Bayer
10 Raons qualitat
Ponència 2
El riu és vida - Per terres de lAnoia, la Bisbal, el Foix i el Garraf - Un territori natural
Xavier Bayer
El riu Anoia ha sigut i segueix essent un veritable eix de vida. De tot el territori natural de la vegueria és el curs fluvial més llarg i més cabalós. Des del Molí de la Roda, bonic racó de profusió natural, on shi atribueix el seu naixement, fins a Martorell en què lAnoia aboca les aigües al Llobregat, shi van afegint tota una munió de rieres i torrents. En destaca la riera de Tous, on podem contemplar els salts de la Fou; la riera de Castellolí, que neix a la font del Ferro, envoltada de pinasses i roures gegantins; la riera de Miralles o de Carme, que baixa de la singular i verge plana dAncosa i aigües avall, a lentorn del Bosc Negre, travessa uns bons engorjats; totes les torrenteres de Cabrera dAnoia amb els seus esplèndids i singulars saltants; el Riudebitlles, de primer anomenat riera de la Llacuna, després de Mediona i que prop de Sant Sadurní sentrega a lAnoia, això sí, després dhaver trepitjat paratges com la font del Teix, el castell de Mediona o les Deus; el Lavernó, veritable oasi enmig duna plana força castigada per la indústria i el ciment, i que ens ofereix uns boscos de ribera per perdre-shi. I finalment, destacaríem els diversos torrents que baixen de les muntanyes dOrdal, en especial els que hi ha a lentorn de Gelida, envoltats de fonts, espadats i exuberància vegetal. La conca de lAnoia gaudeix duna varietat de paisatges prou notables: des de les rouredes i carrasques a lentorn de les planes on shi conrea el cereal, fins als alzinars i pinedes de les terres on hi ha vinya; des de les planes on hi ha els grans assentaments humans, amb Igualada, Capellades i Sant Sadurní com a viles principals, fins als cingles i obacs on fan niu àligues i falcons.
La riera de la Bisbal, que abraça el Montmell, salimenta de tot un reguitzell de rierols i torrents que es van agrupant per tal de donar vitalitat a una riera que bona part de lany està seca en alguns trams. El massís del Montmell, no cal dir-ho, és un paratge de grans contrastos i de gran bellesa natural; atresora raconades feréstegues, úniques, inoblidables. Daquí en sorgeixen torrents com el de Sant Marc, el de la Costa o el del Pi de les Tres Soques, que després de travessar una colla de barrancs arriben a la plana on flanquegen terres amb vinya, olivera, ametller o garrofer. Més enllà del Vendrell, i abans darribar al mar, es va conformant una mena de plana deltaica, les Madrigueres, zona daiguamolls (en estat latent) enmig duna costa on lespeculació ha fet grans destrosses. En aquest darrer espai natural encara shi conserven arbrets com laloc, difícils de trobar enlloc més de la vegueria.
El Foix és un riu que pot dur aigua tot lany, malgrat que les capçaleres a lestiu sassequin. Dels diversos afluents que té en destaca la riera de Marmellar, que ja baixa de les fèrtils planes de Valldossera, sencaixa a la vall dInfern i segueix envoltada de muntanya fins a Castellví. La riera de Pontons, que recull les aigües de la plana Matania, passa per les Dous i sota mateix del castell de Sant Martí. La riera de Vilobí, que als entorns de Vilafranca es diu de Llitrà, i que conserva bons boscos de ribera tot i que força encotillats per les vinyes. Just en penetrar al que són les darreres engrunes de la Serralada Litoral, el Foix satura al pantà, indret que ha esdevingut una zona humida de vital importància per a la fauna i flora daquesta vegueria. Després dun darrer tram (sovint eixut), ple de murtra, arriba a la Mediterrània.
A les terres del Garraf trobem un munt de petits torrents que aviat moren al mar i, també, el curs de la riera de Begues i de Jafre que sajunten tot formant la riera de Ribes. La riera de Begues és sorprenent: els capricis de la natura han fet que en comptes de seguir el camí més curt i recte, envolti tot el massís. La riera de Jafre sembla furgar endins del massís per arribar fins al darrer raconet. En aquestes conques predomina el terreny calcari, que permet a laigua filtrar-se; això fa que les rieres vagin eixutes. Amb tot, aquests materials han format un paisatge de gran interès i bellesa, on hi ha rasclers, dolines i una infinitat de coves i avencs. Aquí trobem el parc del Garraf i Olèrdola.
Hem parlat, sobretot, dels rius i les seves conques; en el nostre cas són leix al voltant del qual es teixeix la vida. Ja em perdonareu pels molts i molts racons que no he esmentat, però això tan sols nés un tast. Per acabar, voldria afegir que antany aquí vivien fins i tot llúdrigues, ja que el rius eren nets. Ara només algunes capçaleres conserven una qualitat òptima, i és aquí on encara trobem poblacions de peixos autòctons: barb cua-roig o bagra. Malgrat tot, la contaminació dels darrers anys està minvant i ja shan tornat a veure espècies com la tortuga de rierol, el blauet o el rascló, que ens indiquen que anem pel bon camí.
De la mateixa manera que aquests rius i el territori que els envolta ens ofereixen una riquesa i diversitat envejables, esperem que la gestió de la vegueria de les terres de lAnoia, la Bisbal, el Foix i el Garraf ens sigui favorable i ens permeti conservar aquest patrimoni natural.
I, no ho oblidem mai: el riu és vida.
... aquests rius i el territori que els envolta ens ofereixen una riquesa i una diversitat envejables. Esperem que la gestió de la vegueria de les terres de lAnoia, la Bisbal, el Foix i el Garraf ens sigui favorable i ens permeti conservar aquest patrimoni natural.