Comunicat 61 - Penedès en marxa

18.07.2006

Penedès en marxa
 
 Davant de les declaracions fetes la setmana passada per l’equip de govern municipal de Vilafranca del Penedès, la Plataforma per una Vegueria Pròpia vol manifestar que no s’ajusten a la realitat, que aquest govern coneix prou bé i que tracten amb intenció esbiaixada el tema la campanya de la VEGUERIA PENEDÈS. Tot plegat ens porta a puntualitzar:

1.- La Junta del Govern Local de l’Ajuntament de Vilafranca va aprovar, el 27 de juny, la concessió d’una subvenció de 3.587 euros a la nostra entitat, però no es cert que hagi estat “ fins ara el primer, i únic, ajuntament del Penedès a fer evident el seu suport a la Vegueria del Penedès, concedint una subvenció tan important i assignant un pressupost total de 7.174 euros a la campanya endegada”. Amb anterioritat, d’altres ajuntaments havien fet les seves aportacions, Sant Sadurní d’Anoia, Sitges, Torrelavit, ... i d’altres tenen el compromís de fer-ho: Vilanova i la Geltrú, Sant Martí Sarroca i Pontons, però estem iniciant aquestes setmanes la campanya de suport amb la visita a cadascun dels alcaldes del Penedès.

2.- La segona part de la subvenció, els 3.587 euros, seran destinats a accions puntuals. En el transcurs de la 4a i 5a reunió de la comissió paritària, es va aprovar, entre d’altres, copatrocinar l’exposició itinerant que planteja la Plataforma, amb una aportació de 6.900 euros. Cosa que vol dir, a la pràctica, que l’Ajuntament ha de destinar una partida més important per fer viable l’acompliment del punt 7, de l’acord del ple que estableix “concedir un ajut econòmic per tal de poder continuar treballant en el seu objectiu d’explicar i obrir el debat de la Vegueria a tota la ciutadania (exposicions; edició de materials, etc)”. I també destinar més recursos per costejar, entre d’altres, “la col·locació d’elements publicitaris que s’escaiguin (pancartes, anuncis...) a càrrec d’aquest ajuntament, a les entrades i sortides del municipi...”

3.- El gener de l’any passat l’equip de govern municipal va iniciar una campanya anomenada “Vilafranca en marxa”, per presentar els projectes de futur i els que estan en marxa. El cost d’aquesta exposició no itinerant, feta a la capella de sant Joan, els anuncis als mitjans, les falques a la ràdio, tríptics informatius, etc. va ser de 43.063,70 euros. I ens preguntem, una campanya que ajudi a “promoure impulsar les accions necessàries per tal que els ciutadans... prenguin consciència de la ferma voluntat d’aquest ajuntament d’aconseguir la Vegueria Penedès”, que, entre d’altres qüestions, ens pot garantir rebre més recursos econòmics, es mereix aquesta pírrica resposta?. Les campanyes oficials no solen tenir militància que treballi gratuïtament. Es paga a professionals, cosa lògica per altra banda. La nostra campanya no té cap equip de govern per fer quedar bé. Tenim el Penedès, l’entusiame compartit... i una resposta obtusa de l’Administració que fa que allò que distribueix per al bé de tots sembla que ho “regali” graciosament a la competència.

4.- Però el biaix de les declaracions del govern, té més coses de rerefons:
En la DECLARACIÓ INSTITUCIONAL l’alcalde, Marcel Esteve, manifesta “el meu respecte a les decisions preses pels plenaris del nostre ajuntament... la necessitat de treballar plegats per la unitat del Penedès”. Des de la Plataforma, ja vam declarar, fa tres setmanes que vam tenir una reunió amb l’alcalde, a la vista de les dificultats de tirar endavant les reunions paritàries. Però ens continuem preguntant: què passa? Què passa, per posar un exemple, que no es pugui penjar una pancarta en favor de la Vegueria, al balcó de l’Ajuntament? Què passa que no es pugui fer cap gestió, de cara enfora, en nom de l’equip de govern, en favor de la Vegueria? Què passa que les reunions siguin un estira i arronsa esgotador?

5.- La creació de l’àmbit funcional de planificació territorial i la Vegueria Penedès, ha de permetre, entre altres avantatges, disposar de serveis locals de qualitat de forma més homogènia en tot el territori i dissenyats des de la proximitat; treballar junts per compartir objectius i crear més benestar. Però, a les anteriors dificultats ara s’hi afegeix una de greu i definitiva: l’incompliment de l’esperit, i amb ell de la lletra, dels acords del ple del passat 21 de març. No ho entenem.

Davant la inoperància de les 5 reunions realitzades (la 6a està prevista pel proper 25 de juliol) i trobant-nos a les portes d’unes eleccions al Parlament de Catalunya, desprès de les quals caldrà que es faci realitat la nova divisió territorial, tot esperant que la importància del moment històric demanem a tots els nostres representants a l’Ajuntament, estiguin a l’alçada que els pertoca.

L’any 1995, quan es van crear els àmbits de planificació territorial, es va dormir a la palla i vet ací com ens han “planificat” i que volen seguir fent-ho. Va ser una badada?, un acte d’inconsciència?, o partidisme? Diguem-ho com vulguem. Ara, la responsabilitat històrica la tornen a tenir els polítics a les seves mans... A veure què passa.