Comunicat 44-259, A la Vegueria Penedès No Volem Més Projectes Especulatius. Sí a un Pla Territorial Coherent, 24.08.2021

Des de Pro Vegueria Penedès estem preocupats perquè, un cop més, en ple mes d’ agost apareixen projectes a les nostres comarques que donen tota la impressió de que es vol que passin desapercebuts i sigui difícil oposar-nos-hi o condicionar la seva tramitació. En concret apareix una línia d’ Alta Tensió totalment privada, cosa que no havíem vist fins ara, que travessa diverses comarques catalanes, i en concret el Baix i Alt Penedès per portar electricitat verda des de l’ Aragó a la zona Metropolitana de Barcelona. Nosaltres pensem que això no és la manera de lluitar contra el canvi climàtic i millorar el Medi, sinó que és continuar els monopolis que fan i desfan en energia com estem veient en les tarifes elèctriques. Des de Pro Vegueria Penedès apostem perquè cada municipi de Catalunya, i en concret els de les nostres comarques, decideixin de quina manera volen produir l’ any 2030 com a mínim la meitat de l’ energia que necessiten les llars del municipi i ho posin en marxa amb totes les garanties; només així canviarem la manera nefasta de com les grans companyies elèctriques gestionen aquest bé de primera necessitat, tot defensant el territori.

També aquests dies veiem com alguns Ajuntaments demanen reactivar la tramitació del  Polígon Industrial de Can Vies, en el límit entre el Baix i l’ Alt Penedès. Nosaltres continuem oposant-nos a fer polígons logístics al territori, que no aporten cap valor. Si aquest espai es necessita per una activitat industrial que hi encaixa i no pot anar en alguns dels molts polígons buits del territori, tal i com sembla pel futur de la Robert Bosch i de la possible indústria en aquest entorn, cal que quedi molt clar que l’ús només  podrà ser industrial i que es condiciona totalment la seva viabilitat a aquest ús industrial. I tot això s’ ha de fer en el marc del Pla Territorial del Penedès, que no pot ser que estigui aturat, que s’ ha de dotar dels mitjans per acabar-lo el més ràpidament possible i que haurà d’ anular Can Vies en el cas de que en aquell moment encara no s’ hagi tirat endavant una activitat d’ indústria transformadora. Només un marc territorial que respecti el paisatge interior i el costaner del Penedès, la seva vocació agrícola, turística i industrial i de ser una terra de pas, encara que no l’ única del país, valdrà la pena per tota la gent de les 4 comarques penedesenques. Esperem que la Generalitat treballi en aquesta direcció, juntament amb la gent del Penedès, implementi tots els serveis de la Vegueria i vagi definint el territori i la manera de travessar-lo, que per nosaltres i com ha fet públic l’ associació d’ empreses interessades pel Corredor Mediterrani, FERRMED, ha de ser amb l’ Eix Transversal Ferroviari que doni servei al país.