Comunicat 32-247: Carta enviada al Molt Honorable Sr. Joaquim Torra i Pla, President de la Generalitat de Catalunya, 04.08.2020

President,

Just ara fa 2 mesos, us vam enviar una carta  en la que us informàvem del CONGRÉS VEGUERIA PENEDÈS 2020 “La gestió del territori de la Vegueria Penedès al servei de les persones”, que com recordareu va tenir lloc al castell de Castellet el passat 21 de febrer,  just l’endemà de la finalització dels 3 anys des de l’entrada en vigor de la Llei 2/2017, del 15 de febrer, de modificació de la Llei 30/2010, de vegueries, per crear la Vegueria del Penedès.

Us fèiem un breu recordatori dels 3 anys transcorreguts, i us fèiem la petició d’una trobada urgent. amb la presència del Vicepresident, del alcaldes/esses de les quatre capitals penedesenques i dels presidents/es del quatre Consells comarcals. La trobada havia de servir per posar fil a l’agulla en la implementació de la Vegueria Penedès així com per establir les bases del consens del territori en la proposta d’ubicació dels diferents serveis descentralitzats amb la fórmula que s’estimi més adient. 

Vam rebre una resposta per telèfon del cap de l’oficina de Presidència en què se’ns anunciava la voluntat de fer aquesta trobada i de fer-la al Penedès on el President es desplaçaria i faria els possibles perquè tingués lloc dins del mes de juliol, cosa que finalment no s’ha produït. Podem comprendre que en la situació actual no hagi esta possible trobar una data adient, però ens hauria agradat que se’ns hagués fet saber.

Tanmateix el que més ens ha sobtat és que sense avís previ, el passat 29 de juliol qui va venir a Vilafranca va ser el Vicepresident emprant la fórmula d’una roda de premsa en lloc de la trobada que us havíem proposat. Va anunciar que es començaria per desplegar els Departaments d’Educació i Agricultura l’any 2021, vinculat semblava a l’aprovació del pressupost. És un bon  indici, però el que esperem del govern és el desplegament de tots departaments durant el 2021, amb l’assignació suficient als pressupostos de l’any vinent. En aquesta línia volem subratllar la Proposta de Resolució presentada al Parlament el passat. 21 de juliol i signada per tots els grups parlamentaris llevat de PP i Cs, el text de la qual diu:

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

• Que convoqui en el termini màxim d’un mes als alcaldes/esses del Vendrell, Igualada, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès, i als presidents/tes dels Consells Comarcals de l’Alt Penedès, l’Anoia, del Baix Penedès i el Garraf, per procedir a consensuar la distribució dels diversos departaments entre les quatre capitals, i aprovar un calendari que el faci viable en el mínim temps possible.

El seguiment d’aquestes accions es farà per part dels Alcaldes de les quatre Capitals Comarcals i els Presidents dels quatre Consells Comarcals de la Vegueria de manera coordinada amb el Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat.

Des de la nostra entitat us demanem, President Torra, una resposta immediata i definitiva a la situació en què ens trobem, no podem viure per més temps en un Penedès en construcció. Tots hi podem aportar alguna cosa, només cal ser-hi.


Rebeu la nostra salutació més cordial

El Penedès, 3 d’agost del 2020