Comunicat 173, Delimitat l'Àmbit del Penedès, 10-02-2014

El passat 6 de febrer el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya, núm 6556, publicava la disposició del Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Acord del Govern 21/2014, de 4 de febrer, pel qual s’adscriuen a l’àmbit funcional de planificació territorial parcial de les Comarques Centrals els municipis de Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, els Prats de Rei, Pujalt, Sant Martí Sesgueioles, Sant Pere Sallavinera i Veciana. En l’Acord s’especifica que l’àmbit funcional de planificació parcial del Penedès comprèn les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia, excepte els municipis d’aquesta comarca adscrits a l’àmbit de les Comarques Centrals.

 

Ara, una vegada aprovat l’àmbit del Penedès pel Consell Executiu, s’acordarà la formulació del Pla Territorial Parcial corresponent i alhora caldria que el govern donés el pas definitiu nomenant el Delegat de Govern i iniciant la descentralització de tots els serveis i conselleries de la Generalitat tal com passa a la resta d’àmbits, a l’empara del que estableix la disposició addicional segona de la llei del Pla Territorial General de Catalunya de 1995 que diu que mentre no es legisli sobre la divisió de Catalunya en regions el govern hauria de tenir en compte subsidiàriament els àmbits establerts en la llei per a la planificació dels seus serveis. Cal esperar doncs, i si convé exigir, que el govern compleixi la llei pel bé de les nostres comarques, ja que les delegacions del Govern exerceixen les funcions de representació del Govern al territori català, optimitzen l’estructura de l’Administració de la Generalitat arreu de Catalunya i donen suport i coordinen les actuacions dels serveis territorials dels departaments.

 

ANTECEDENTS I ACORDS

 

La Llei 23/2010, del 22 de juliol, de modificació de la Llei 1/1995 i de la Llei 23/1983 per fixar l’àmbit de planificació territorial del Penedès, en el seu article 1 estableix que l’àmbit funcional del Penedès el  constitueixen les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia, excepte els municipis d’aquesta comarca que així ho manifestin d’acord amb el procediment que s’estableixi per reglament, els quals resten adscrits a l’àmbit de les Comarques Centrals.

 

El Decret 208/2013, de 30 de juliol, pel qual es desplega la Llei 23/2010, determina el procés que cal seguir per definir l’àmbit funcional de planificació territorial del Penedès. Concretament, preveu un termini de dos mesos per tal que els municipis de la comarca de l’Anoia puguin manifestar la seva voluntat d’adscripció del municipi respectiu a l’àmbit funcional de planificació territorial parcial de les Comarques Centrals. Durant aquest termini, vuit municipis de l’Anoia, mitjançant acord del Ple municipal, han manifestat la seva voluntat de seguir a la Catalunya Central.

 

FORMULACIÓ DEL PLA TERRITORIAL PARCIAL

 

Per tal de contribuir a la formulació del Pla i fer-ne el seguiment, s'ha de constituir un grup de treball integrat per representants de l'Administració de la Generalitat i les administracions locals. El grup de treball s'ha de reunir periòdicament amb l'equip redactor del Pla per tal de conèixer l'estat dels treballs d'elaboració de l'avantprojecte i del projecte corresponents i de fer observacions o suggeriments sobre la necessitat, la conveniència i altres circumstàncies de l'ordenació.

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha de nomenar els membres del grup de treball, en el termini màxim de dos mesos, d'acord amb els criteris següents: Quatre persones en representació del departament d'ordenació del territori, una de les quals ha de moderar les reunions del grup de treball; el director o directora dels serveis territorials del departament competent en matèria d'ordenació del territori a Barcelona, Catalunya Central i Tarragona; una persona en representació del departament d'agricultura, una altra persona en representació del departament competent en matèria d'empresa i ocupació i una altra persona en representació del departament competent en matèria d'administració local; tres persones membres dels ens locals per cadascuna de les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l'Anoia, dues de les quals a proposta de les organitzacions associatives d'entitats locals més representatives de Catalunya i l'altra a proposta del consell comarcal respectiu, el qual procurarà garantir la representació dels municipis petits pel que fa a nombre d'habitants.

 

LA NOSTRA VALORACIÓ: LLUMS I OMBRES

 

Com a cosa prèvia, és oportú recordar, com hem fet moltes vegades, que des dels inicis de la seva activitat, la Plataforma va estar a favor de respectar la voluntat de set municipis de l’Alta Anoia que preferien seguir a les Comarques Centrals i no incorporar-se a l’Àmbit Penedès. A aquets set es va afegir finalment Veciana que en un primer moment havia estat interessat a ser del Penedès. Val la pena remarcar-ho per contrarestar les barroeres informacions d’alguns mitjans que només han destacat en els seus titulars que vuit municipis no volen ser del Penedès.

 

Tot i la satisfacció que suposa que per fi l’àmbit Penedès és des del 6 de febrer del 2014 una realitat definida i incontestable, volem insistir una vegada més que per arribar fins a l’Acord final, han hagut de transcórrer més de 3 anys i mig, un temps preciós que ens ha bloquejat les nostres aspiracions i les nostres potencialitats com a territori amb tots els seus drets, i per això no entenem com alguns partits encara es feliciten per la feina feta; caldria fer tot el contrari denunciar la seva ineficàcia. Poca efectivitat i ganes per part del govern del tripartit i poques preses per part de l’actual govern de CIU. Com ja hem dit tantes vegades, tots els partits, tenen les seves prioritats per davant de les dels territoris i dels interessos dels ciutadans, i per això cada dia som més els que n’estem farts d’aquesta democràcia tan poc representativa i gens participativa.

 

Volem acabar reiterant que sense el moviment ciutadà impulsat per la Plataforma per una Vegueria Pròpia, que ha pressionat de manera permanent, avui no tindríem el reconeixement de l’àmbit, i és inacceptable que malgrat tot aquest treball, que ha donat com a resultat que una majoria qualificada s’hagi manifestat a favor de l’Àmbit i de la Vegueria Pròpia, avui encara no tinguem Vegueria i no les tinguem totes pel que fa al desplegament de l’àmbit; els partits polítics, grups parlamentaris i el govern, no ens poden continuar donant l’esquena. Cal que el desplegament de l’àmbit i la creació del Delegat i les Delegacions del Govern es facin amb la màxima celeritat després del l’inconcebible retard de tres anys que hem hagut de patir; cal alhora que donin el pas i modifiquin la Llei de Vegueries que dorm en un calaix, i facin la Llei electoral, d’acord amb els 8 àmbits existents a Catalunya.