Comunicat 145 - Valoració del projecte de llei de vegueries

16.02.2010

VALORACIÓ DEL PROJECTE DE LLEI DE VEGUERIES
Tram. 200-00085/08 – BOPC núm. 630 – 10/02/2010

El mateix dia de la presentació pública del projecte de llei de vegueries del govern de la Generalitat, la PVP va emetre un comunicat d’urgència en el contingut del qual ens refermem. Allí anunciàvem que un cop tinguéssim a les mans el text d’aquest projecte en faríem una valoració completa.  Fem doncs aquesta valoració tant des d’un punt de vista tècnic com polític. Al mateix temps anunciem les primeres actuacions que volem promoure com a resposta a la nova situació creada per l’anunci d’aquest projecte.

 

1. Valoració tècnica del projecte de llei
El redactat del projecte de llei fet públic pel govern representa una notable millora en relació amb l’anterior avantprojecte conegut. Certament ara queda oberta una porta a la creació de noves vegueries que el redactat de l’avantprojecte anterior feia gairebé impossible d’obrir: el procediment per fer-ho el detallen els articles 4 i 6. Dit això ens pertoca fer els següents aclariments:

1.1.  La proposta de llei mostra en general una tècnica legislativa poc acurada, tal volta està feta amb massa presses. Alguns conceptes jurídics són poc determinats, per exemple a l’article 6.1 quan parla de “municipis afectats”.
1.2. El procediment de creació és complicat, força embullat. Preveu que la iniciativa pugui ser dels municipis afectats, parlamentària o governamental: en aquests dos darrers casos no queda clar si també cal fer tot el reguitzell d'estudis, memòries, etc.
1.3. La disposició transitòria primera, punt 2 (que remet a la final segona) és difícil d’entendre. No queda clar si la iniciativa legislativa parlamentària davant les Corts Generals es farà just aprovada la llei en què es requeriria per al Solsonès i la Cerdanya, o podrà esperar el Penedès. En tot cas el procediment és també complicat, i pràcticament impossible de repetir dos cops en una sola legislatura.
1.4. Són moltes les coses que depenen de Madrid, com la suara esmentada, altres canvis en lleis orgàniques, i sense oblidar que l’article de les vegueries (com molts altres articles de l’Estatut) estan encara pendents de la sentència del Tribunal Constitucional.

 

2. Valoració política del projecte de llei

2.1. Les lleis es fan amb voluntat de permanència encara que, pràcticament sempre, incloguin clàusules de reforma. Resulta poc creïble presentar una llei manifestant la voluntat de canviar-la tot just després de ser aprovada.
2.2. L’argument que amb el redactat actual la Vegueria Penedès és possible si hi ha una nova majoria no ens serveix. Una nova majoria pot modificar la llei en el sentit d’incloure el Penedès sense haver de recórrer a l’intricat articulat que preveu el projecte de llei per fer-ho possible. Per tant els canvis que hi ha hagut en relació amb el primer redactat de l’avantprojecte podrien ser de poca utilitat a la pràctica.
2.3. Responem a ERC. Creiem que volen sincerament la Vegueria Penedès i en aquesta línia porten anys treballant; els canvis en l’articulat per fer viable la futura inclusió del Penedès, que afirmen que es deuen a la seva iniciativa, són un esforç en aquesta direcció. Però no ens sembla que hagin triat la millor opció,  com ja ha passat amb l’Àmbit de Planificació que finalment s’ha accelerat seguint un camí diferent al que el dit partit proposava. L’estratègia segura per tenir la Vegueria Penedès és aprovar-la ara: al Parlament hi ha majoria per fer-ho.
 

3. La plataforma ultra fer arribar el seu posicionament i la seva insistència als grups parlamentaris, està preparant diverses  actuacions de caire més públic a fi d’augmentar la sensibilitat i la participació de la societat penedesenca en la demanda del reconeixement immediat de la vegueria en aquests moments que estem segurs que són decisius. En principi estem concretant tres actuacions:

-  Una roda de premsa davant del Parlament, prevista per al 24 de febrer, coincidint amb el possible inici de la tramitació parlamentària de la llei.
-  Una invitació als representants electes del Penedès a manifestar públicament el seu suport a la Vegueria mitjançant la signatura d’una declaració conjunta.
-  Un acte públic amb participació d’entitats i ciutadans del Penedès per fer visible el suport de la gent de les nostres comarques. Estem recollint diverses propostes entre les quals s’hi inclou la possibilitat de fer aquest acte a Barcelona.

 

4. La col•laboració de com més gent millor i les propostes que ens arribin seran factors decisius per aconseguir els objectius proposats. Estem impulsant la participació i el treball a les quatre comarques mitjançant la constitució d’assemblees territorials i de comissions de treball, complint així el mandat de la darrera assemblea.

 

EL PENEDÈS, POT I VOL SER VEGUERIA, JA!