Fèlix Simon, L'Extra, 07-04-2010, Si ERC vol, tindrem la VP ara


Si no hagués nascut la Plataforma per una Vegueria Pròpia, s’estaria tramitant la llei de Vegueries al Parlament de Catalunya, sense pena ni glòria per al Penedès, i tampoc tindríem l’Àmbit Funcional propi. Des d’ERC s’insisteix darrerament, per desviar l’atenció, a responsabilitzar CIU de no tenir encara l’Àmbit Funcional, ja que ho podien fer en aprovar la Llei 1/1995, que va fixar 6 àmbits d’aplicació, sense el Penedès, o que des del passat 16 de desembre s’haurien pogut espavilar una mica i tenir ja  fetes les compareixences.

I cal explicar també que en un altre moment, tampoc no es va poder aprofitar la proposició de llei presentada pels diputats d’ERC, Srs. Josep Lluís Carod-Rovira, Jordi Portabella, Josep Bargalló, Ernest Benach i Angel Colom, de modificació del Pla Territorial General de Catalunya, en el sentit de reconeixement de les comarques del Penedès com a àrea funcional de planificació. La petició era d’incorporar una nova àrea funcional de planificació, amb les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i el Garraf, però sense l’Anoia. El 21 de maig del 1996, decau la proposició, ja que el govern de CIU no va donar la conformitat a la seva tramitació.

Les propostes de resolució sobre la creació de l’àmbit, amb les 4 comarques,  amb l’Anoia també incorporada, són presentades la primera per CIU i el PP, per separat, i aprovada a la Comissió de Política Territorial el 21.06.2006. Aquesta iniciativa havia prosperat gràcies a la campanya iniciada a principis del 2005 per la Plataforma per una Vegueria Pròpia. La següent proposta, presentada per CIU i també pel PP, va ser aprovada el 5.12.2007; però davant de l’incompliment del Govern, es presenten per part d’aquests dos mateixos grups les proposicions de llei que, ara sí, arriben al Ple del Parlament i són aprovades per unanimitat el 16.12.2009. En totes aquestes iniciatives ERC no hi va participar, en formar part dels governs del tripartit i d’Entesa. 

És doncs ben cert que si CIU hagués volgut, el Penedès seria Àmbit funcional des del 1995, però és tan cert com això que si ERC hagués volgut hauríem tingut l’Àmbit el 2008, i en els dos supòsits, el mapa de vegueries sobre el que ha treballat de moment el govern seria de vuit, com afirma el diputat Miquel Carrillo, “perquè pren com a base els àmbits de planificació vigents”. Recordar també que el text de la declaració programàtica signada el 21.11.2006, pel PSC, ERC i ICV, no estableix el nombre de vegueries, però si que estableix que la llei ha d’incloure la creació, modificació i la supressió de les vegueries.

Estaria bé, també recordar a tothom que els actuals diputats penedesencs al Parlament, Santi Rodriguez i Dolors Montserrat (PP), Joan Raventos i Marta Llorens (CIU), Miquel Carrillo i Marina Llançana (ERC), Roberto Labandera i Mila Arcarons  (PSC), van ser escollits pels respectius partits i no pas pel territori. Ara per “culpa” de la Plataforma, tots ells s’han hagut de posicionar, alguns fan campanya a favor de la VP i d’altres en contra,  seguint en bona part les directrius del partit respectiu, exactament 6 a 2; però 4 la volen ara, 2 a partir de la propera legislatura i 2 no la volen mai.

Ara som a les vigílies de la campanya electoral del Parlament, tenim la tramitació de la Llei de vegueries i de l’àmbit funcional del Penedès. Davant de tot aquest panorama, ¿què cal fer ara? ¿què és el millor per al Penedès? Dir que ara hi som més a prop, i que s’ha deixat una porta oberta a la llei, per fer-ho possible a la propera legislatura, ens sona a especulació. Perquè, és clar, poden passar dues coses:
- si governen els mateixos d’ara, és a dir el tripartit, i el PSC no la vol de cap manera, no sé com es pot prometre que la tindrem a la propera legislatura
- si governen uns altres, és a dir CiU, i si com el Sr. Carrillo no es cansa de repetir, aquest partit està fent tots els possibles per impedir la vegueria, doncs tampoc no hi ha cap garantia que la tinguem.

Des de la PVP creiem que el més senzill, lògic i raonable, és que els partits que hi són favorables tant en el territori, com en el parlament, com en el posicionament dels seus òrgans de govern, aprovin l’àmbit funcional sense esmenes i també la llei de vegueries amb el Penedès incorporat, i s’hauran acabat les discussions.  Els que no vivim i no estem condicionats per la política de partits, ho tenim més que clar, i creiem que qualsevol altra opció seria injustificable, donat que aniria en contra de la voluntat de la majoria de penedesencs. Negar-s’hi, seria una clara vulneració de l’esperit democràtic que voldríem per al país.

Ens toca doncs continuar persistint i perseverant fins el final, convençuts que tindrem un àmbit funcional com els altres 7, i diguem-ho clar, des de la PVP només podem recolzar la Llei de Vegueries si hi ha la del Penedès. Un cop aprovat l’àmbit funcional, mentre no es legisli sobre la divisió de Catalunya en vegueries, tindrem els mateix drets que els altres 7, ni més, ni menys; i el dia que s’aprovin les vegueries, si es a la propera legislatura, la nostra també hi serà, però des d’un principi.

Fèlix Simon
President
Plataforma per una Vegueria Pròpia