Fèlix Simon, l’Extra, 10.03.2010, La marca turística del Penedès

 

Amb la nova organització territorial de Catalunya, les quatre diputacions provincials hauran de cedir als consells de vegueria les tasques referides al turisme. L’actual herència de les diputacions de Barcelona i Tarragona, pel que fa al Penedès, no respon a les necessitats futures, ja que a més d’esdevenir un Àmbit Funcional, tindrem una Vegueria Pròpia, fet que permetrà disposar d’un projecte únic per a les quatre comarques també en el que fa referència al turisme. Per això s’ha de treballar-hi des d’ara mateix, si creiem que aquest espai cal protegir-lo de tota pressió despersonalitzadora. Cal recordar que el repte de les destinacions turístiques és posar-ne en valor la riquesa i els atractius, amb una forta dosi d’imaginació, de cooperació público-privada, planificació a mig i llarg termini i una excel•lent promoció, i per això és imprescindible poder gestionar l’ordenació territorial, la planificació de les infraestructures, una òptima dotació i gestió dels serveis públics, etc.

 

Actualment, l’Alt Penedès i el Garraf formen part de la marca turística Costa del Garraf; l’Anoia de la Catalunya Central; i el Baix Penedès, de la Costa Daurada. O sigui que també turísticament les quatre comarques estan fragmentades i repartides. Aquests dies s’ha fet pública la proposta de crear una nova marca turística, que substitueixi l’actual Costa del Garraf integrada per les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Llobregat i el Garraf, per  Costa de Barcelona, mar, modernisme & Penedès. Una idea que parteix de l’actual esquema provincial pre-veguerial, a punt de quedar obsolet.

 

Crec que caldria deixar en suspens una decisió com aquesta i obrir un debat en profunditat que garantís a mig termini, la veritable promoció internacional de tot el Penedès. El més assenyat seria crear una Taula Turística del Penedès, amb la participació de tots els Consorcis i Patronats municipals de turisme de les quatre comarques, per establir línies estratègiques per al desenvolupament integral del turisme de l’espai de la Vegueria.  Poder escoltar les inquietuds, les necessitats i les propostes de la gent que lidera i empeny el sector turístic en  els eixos de la innovació, la competitivitat, la promoció i la internacionalització. Reflexionar sobre les alternatives que tenim per donar resposta als reptes que –en un món cada vegada més interrelacionat i globalitzat– també es plantegen per al futur del turisme al Penedès, una oportunitat real de creació de riquesa.

 

No podem oblidar que la marca Penedès és el territori històric que va del Llobregat fins el Gaià i de Montserrat fins a la Mediterrània, una zona que cal conservar i potenciar-ne el valor afegit de les 30.000 hectàrees d’espai agrari que s’hi inclouen, una excepcional realitat agroambiental enmig de l’àrea més densificada de Catalunya. Per això a les actuals marques turístiques catalanes: Pirineus, Val d’Aran, Terres de Lleida, Catalunya Central, Costa Brava, Costa de Barcelona-Maresme, Barcelona, Costa Daurada, Costa del Garraf, i Terres de l’Ebre, caldria afegir-n’hi una de nova, la del PENEDÈS, que promocionés les quatre comarques de la vegueria, i que podria anar acompanyat amb un lema que remarqués el fet d’estar alhora tan a prop (físicament) i tan lluny (paisatgísticament) de Barcelona.

 

El paisatge de qualitat és un bé col•lectiu i conservar-lo com a patrimoni és un actiu per a les economies especialitzades en la prestació de serveis turístics.  El Penedès ho pot fer, perquè ha pogut conservar en bona part els atractius paisatgístics, i a més és un corredor de pas. El Penedès, Denominació d’Origen, representa molt més que unes terres de vinya amb tradició mil•lenària, el territori ens ofereix infinitat d’alternatives, des de les rouredes de l’Anoia a les platges del litoral. A nivell cultural, el llegat és extraordinari, l’art és viu i les tradicions es mantenen amb modernitat. El Penedès bressol de personalitats, ha atresorat un patrimoni festiu magnífic. El Penedès és divers, i alhora  és també unitari. Per aquestes i moltes altres raons, ens cal implementar, i és possible fer-ho, la nostra marca turística, amb les comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Penedès i el Garraf.

 

Fèlix Simon