FÈLIX SIMON, El 3 de vuit, 16.10.2009, Caixa Penedès i la reordenació del sistema financer
La primera Caixa dEstalvis espanyola va ser la de Madrid, fundada lany 1838, i a Catalunya, la Caixa dEstalvis i Monte de Piedad de Barcelona, el 1844. A partir de 1926, per a les caixes sinicia el procés de reconeixement del seu caràcter dentitats de crèdit. La reinstauració del sistema democràtic i la liberalització del sistema financer permeten lequiparació de loperatòria entre bancs i caixes. LEstatut de 1979, permet el traspàs de competències exclusives a la Generalitat i que saprovi la llei de caixes destalvis catalanes de 1985, que les defineix com entitats sense ànim de lucre que tenen com a objectiu millorar el nivell social i econòmic del seu àmbit dactuació.
A partir de lany 1979 es permet lobertura doficines dins de la pròpia Comunitat Autònoma, al Penedès en tenia 84; però és el 1988 que sautoritza anar a tot lEstat, i de les 188 oficines (37% al territori Vegueria Penedès), es passa, a les 675 oficines, a finals del 2008. Una expansió molt accelerada amb un afany expansionista, que pot haver desvirtuat el model. Ara tan sols el 12% de les oficines són a la Vegueria Penedès, el 75% a la resta de Catalunya, i el 13%, a les comunitats de dAragò, València i Madrid. Però, una de les mesures de restricció de despesa, fruit del reflux del consum, va suposar fa uns mesos, l'anunci del tancament de 39 oficines, el 6% de la seva xarxa de sucursals
En lactual procés de reordenació del sistema financer, impulsat pel Banc dEspanya, que pot implicar pèrdua dautonomia i més control de Madrid, sargumenta que és per a guanyar dimensió i baixar la taxa dimpagats. Antoni Serra i Ramoneda, expresident de Caixa Catalunya, declarà a lAvui el passat dia 9 que les integracions es fan per tancar oficines i reduir personal. Actualment, estan en marxa dues fusions de caixes catalanes: la de Catalunya, Tarragona i Manresa, per un costat; i la de Girona, Manlleu, Sabadell i Terrassa per laltre; la Laietana i Penedès, des de ja fa uns mesos, van desestimar participar-hi, i ara mantenen contactes per una possible fusió.
Malgrat hi ha qui pensa, que les fusions no son estrictament necessàries i són un mal negoci, des de fa uns mesos sha parlat daliances exteriors de Caixa Penedès, que podrien està buscant un soci a fora de Catalunya. A lany 1991, es va constituir la societat INFODESA, participada a parts iguals per Caja Duero, Caja de Navarra, Caixa Penedès i Cajasol, amb lobjectiu de compartir solucions tecnològiques. Actualment, Caixa Laietana, figura entre els seus clients, i això pot facilitar la fusió amb Caixa Penedès, que sigui quina sigui, la decisió que prengui, ha de garantir que la seva identitat continuï lligada al nostre territori, que no obligui a una nova denominació i a una nova marca.
Daquí a tres anys i escaig, es complirà el centenari del naixement de lentitat vilafranquina; el patrimoni dintelligència i sensibilitat acumulada, impulsora de moltes de les activitats culturals i socials penedesenques, cal que segueixi lligat, i amb compromís pel desenvolupament econòmic responsable i del patrimoni social del territori de la Vegueria Penedès.
Fèlix Simon
Membre de la Plataforma per una Vegueria Pròpia