FÈLIX SIMON, L’Extra, 22.07.2009, I la circumscripció electoral del Penedès?

I LA CIRCUMSCRIPCIÓ ELECTORAL DEL PENEDÈS?


El retard per part del govern en el compliment de la creació de l’Àmbit Funcional de Planificació de les comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Penedès i el Garraf, aprovat a la Comissió de Política Territorial del Parlament de Catalunya, el 5 de desembre del 2007, fa que de moment el nostre territori no aparegui com a circumscripció en el primer esborrany de la futura nova llei electoral. La iniciativa la va prendre, amb anterioritat  Joan Puigcercós, quan era conseller de Governació i en va encarregar l’informe a una comissió d’experts. Ara, és el conseller Jordi Ausàs qui l’ha fet arribar als grups parlamentaris.


L'article 56.2 de l'Estatut,  estableix que "el sistema electoral és de representació proporcional i ha d'assegurar la representació adequada de totes les zones del territori de Catalunya”.  El Parlament va aprovar el passat 16 de juliol, una moció per començar a elaborar, a partir del setembre, la llei electoral de Catalunya. Es crearà, per tant, una ponència conjunta per a redactar-la a partir de l'informe que duu per títol 'La llei electoral de Catalunya: participació, representació, transparència'. La proposta manté el nombre de 135 escons, amb l’eliminació de l’actual nombre màxim d’escons per a Barcelona; més l’adjudicació d’un mínim inicial de dos escons a cadascuna de les altres sis circumscripcions i repartiments dels 123 escons restants entre totes les circumscripcions segons la població.


L'esborrany s'assembla al text que ha impulsat el grup Ciutadans pel Canvi (CpC) mitjançant una Iniciativa Legislativa Popular (ILP). Té molt  en compte la demografia i, per tant, dóna avantatge clarament als territoris més poblats a compte dels qui ho estan menys. Sembla que es vulgui tendir cap el concepte 1 persona 1 vot, que no s’aplica a les democràcies més avançades. Per exemple, al coprincipat d'Andorra, en les eleccions legislatives, la meitat dels consellers s'elegeixen en circumscripció única i vot proporcional, i els 14 restants s'elegeixen en cadascuna de les 7 parròquies en què es divideix el país, per tal de mantenir l'equilibri entre població i territori.


L’informe del consell d’experts, segons l’actual conseller de Governació, “són unes bases aptes per al consens i l’elaboració d’una futura llei electoral pròpia , moderna i ambiciosa, que fomenti la participació...” Però a la pàgina 16, on es concreta la representació proporcional i representativa de les zones del territori, es diu: “Elecció dels diputats en set circumscripcions, corresponents als àmbits territorials en què està organitzada l’Administració de la Generalitat: Barcelona, Central, Girona, Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona, i les Terres de l’Ebre”. No hi ha el Penedès. 

Un cop creada la ponència, cal doncs, que els grups parlamentaris favorables a l’Àmbit i a la Vegueria Penedès, incorporin les esmenes al text per afegir la vuitena circumscripció, la del Penedès, quarta en població. Aquests grups representen un total de 98 dels 135 diputats del Parlament i superen la majoria necessària, més que les dues terceres parts. Segons els nostres càlculs, atenent els resultats de les darreres eleccions, dels 9 diputats que ens correspondrien, 3 serien de CIU, 3 del PSC, 1 d’ERC, 1 d’ ICV, i 1 del  PP.


Altrament, el Penedès no tindria ni veu ni vot pròpia i seria representat de manera fragmentada pels diputats de les circumscripcions de Barcelona, Central i Camp de Tarragona.Fèlix Simon
Membre de la Plataforma per una Vegueria Pròpia