JOSEP FAURA, L'Extra, 20.05.09, L'absència dels Moixiganguers

L'absència dels Moixiganguers a la III Trobada castellera celebrada a Vilafranca

Sr. Pere Bartomeu:
Contestant a les preguntes que ens feia en la carta publicada el passat dimecres 13, li haig de dir que els Moixanguers van ser convidats a participar-hi, com totes les colles. Els motius de la seva negativa van ser: “(...) ha pesat en gran mesura la nostra condició de colla de capital de comarca. Una comarca, de per si, amb moltes i diverses realitats territorials que fan que el debat sobre a quina Vegueria pertànyer sigui viu, obert i plural. Amb l'ànim d'afavorir aquesta pluralitat hem pensat que la millor opció era no decantar-se per cap opció fins que el debat sobre les Vegueries no hagi deixat pas a una realitat més palpable.

Aquests són els motius que per als Moixiganguers han pesat en gran mesura. La diferència amb la mesura total, la donarien també d’altres motius, els quals, com bé sabem tots els qui vam participar en el projecte, van estar a l’origen de la negativa. No entrarem a discutir-los, però sí a contestar amb brevetat els que ens exposen oficialment ja que el fet de publicar-los es presta a generar confusió:

1- Hem de dir que el debat sobre la Vegueria ja es va encarrilar en la comissió de política territorial del Parlament de Catalunya, el 5/12/2007, en les diverses comarques i en concret, en els 23 ajuntaments de l’Anoia –entre 33, sense descomptar els de la Segarra-; en el consell Comarcal, els empresaris i el mateix ajuntament d’Igualada. La població representada, a l’Anoia, amb el vot favorable dels regidors de CiU, ERC, PP i un bon nombre del PSC, és d’un 70%, sense descomptar els municipis ja esmentats.
2- Pel que fa al govern de la Generalitat, estem esperant que ben aviat -tal com ha manifestat reiteradament- compleixi amb el mandat del Parlament. Tot depèn de la decisió del Departament de Política Territorial, controlat pel PSC. Quant a la Vegueria, la qüestió del nombre es pensa resoldre en la propera legislatura.
3- És per això que creiem que la jornada castellera, en el context d’un territori que ha optat per la Vegueria i que ha de comptar com a àmbit, contribuïa, a intensificar els vincles entre les colles i la gent que representen, com així ha estat en la jornada viscuda el passat diumenge i de la qual ens n’alegrem. La trobada va ser una festa.

Estem segurs que un cop resolts determinats temors i problemes, i escoltades les raons, pesarà més definitivament el fet territorial com a punt de partença; com també el fet casteller, en tant que expressió col•lectiva i específica. Reconeixem, per altra banda, que cal molta més informació i per això ens reiterem a oferir-la i no cal dir que esperem comptar amb els Moixiganguers en la propera Trobada Castellera.

Attmnt:
Josep Faura i Pujol
President de la Plataforma
per una Vegueria Pròpia