JOSEP FAURA, El 3 de vuit, 06.06.2008, Democratitis, Vegueria i Festa Major
LAjuntament de Vilafranca va acordar al seu moment que vol la Vegueria. Arribada la Festa Major, doncs, semblaria lògic que, la vila, acompanyada per la pràctica totalitat dajuntaments que comparteixen lAlt Penedès, fes presidir programes i cartells amb el logo de la campanya aprovada oficialment.
Però es veu que això no pot ser: hi ha gent que pensa que en una Festa Major no és per a fer política, sobretot perquè nhi ha que no hi estan dacord.
Quants? Quí? Per què? No sentén.
Aquest és el segon any que els Administradors es neguen, amb la mateixa excusa, a donar visibilitat a la campanya per la Vegueria. És fa, doncs, inevitable la sospita: qui tria les persones que constitueixen aquesta Junta, de qui depèn en bona part el pressupost, amb qui es gestiona el programa? Quina ascendència política no hi exerceix el poder municipal? O és que lombra de la regió X és allargada?
Laspiració a la Vegueria ha fet mèrits per superar el partidisme i obtenir un marc global on ens mourem, si hi ha sort, els penedesencs dins la diversitat de partits, entre els quals el mateix PSC. Aquest partit, però, adopta lactitud vergonyant de dir sí oficialment i no -o fer dir no- de sotamà, cosa que hem comprovat amb certesa en moltes ocasions.
Tanmateix els acords municipals regits per la llei de les majories i les minories- són política en sentit genuí. Com ho és lorganització duna festa major, o la distribució dajudes, o la confecció del butlletí municipal o la creació dun parc infantil o la dedicació duna plaça i dun carrer o un homenatge municipal. La gent ho accepta i els titulars diuen: Vilafranca vol..., quan de fet ha estat molt sovint una majoria escassa la que ha adoptat lacord.
Els acords, quan en el nostre cas són tan absolutament majoritaris, shan dacceptar com a propis de la ciutadania i en el cas de la Vegueria, que dóna un horitzó de futur, han de ser celebrats en una festa col·lectiva, malgrat les reticències i mitges tintes dun sector interessat i minoritari.
La negativa fa pensar en un atac de democratitis en favor del nucli dominant. Ja és conegut aquest tipus dexcuses. Por, tendència partidista, idees poc clares? Sembla com si ens trobéssim en època franquista davant de qualsevol reivindicació popular i de coses aprovades, fins i tot, pel mateix Govern. Com si una qüestió que no agrada a determinats pesos pesants necessités una unanimitat que mai no aportarà cap urna ni cap referèndum, si és que rebutgem la dictadura. Però les consignes privades, o la seva ombra, es confonen amb la política... Allò que li és contrari, rep el terme pejoratiu de política, es fa recurs a la democràcia i la política perd la seva noblesa en mans dinteressos partidistes.
La Vegueria i la possibilitat de fer Penedès des del Penedès, hauria de ser prou motiu de festa i de Festa Major, a Vilafranca i arreu del territori.
Josep Faura i Pujol
de la Plataforma PVP