RAMON ARNABAT, El Punt, 12.12.2007, "Via fora penedesencs!"

Fa exactament tres anys i mig que l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP) feia públic el “Manifest pel Penedès”, clamant per la unitat del Penedès davant els plantejaments de reorganització territorial de Catalunya. L’IEP no feia res més que defensar una de les seves raons de ser, la unitat del Penedès, ja que és de les poques associacions, junt al Centre Excursionista del Penedès, que fa anys i panys que mantenen una organització única per tot el Penedès. Alhora l’IEP recollia la torxa d’aquells penedesencs que els anys vint i trenta del segle passat defensaven la unitat del Penedès, i que van fer possible que l’any 1935 s’obrís a Barcelona la “Casa del Penedès”.
“El Manifest pel Penedès” va ser una mena de “Via Fora Penedesencs!”, i va anar quallant a la societat, de manera que a començaments de l’any 2005 es constituïa la Plataforma per una Vegueria Pròpia (PVP) que ha estat la coordinadora i la impulsora de les diverses iniciatives que s’han desplegat al llarg d’aquests anys en defensa de la Vegueria del Penedès. La vuitena vegueria que ha d’agrupar les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf i aquells municipis de l’Anoia que ho desitgin. La PVP ha posat sobre la taula tots els arguments a favor de la creació de la Vegueria Penedès (històrics, territorials, econòmics, socials, culturals, polítics, ...). Arguments que poden trobar-se en el número monogràfic “Vegueria Penedès” de la revista “Del Penedès” de l’IEP i a la web www.vegueriapropia.org
Al llarg d’aquest tres anys la Plataforma per una Vegueria Pròpia ha desplegat una ingent tasca d’informació, de formació i debat sobre la reorganització territorial de Catalunya i la necessitat de comptar amb una Vegueria del Penedès. El resultat d’aquest treball ha estat que el sentiment majoritari al Penedès s’ha fet visible en el vot favorable en 59 Ajuntaments que tenen el 88% de la població de les quatre comarques; en el dels quatre Consells Comarcals; en les 11 organitzacions empresarials que agrupen més de 4.000 empreses, en les 108 entitats que tenen prop de 8.000 socis; i en els 11.750 penedesencs i penedesenques que han signat el manifest a títol individual. Davant d’aquest números, tothom ha de reconèixer que el sentiment majoritari al Penedès és que la futura organització territorial de Catalunya contempli la vegueria del Penedès, per tal de poder encarar el futur d’aquestes terres i de Catalunya amb optimisme.
El dia 5 de desembre, la Comissió de Política Territorial del Parlament de Catalunya acordava d’aprovar la creació de l’Àmbit Funcional de Planificació Territorial del Penedès (AFPTP). Era el reconeixement de la voluntat del territori, i el primer pas “oficial” per a planificar conjuntament el Penedès del futur des del Penedès. Ara el govern de la Generalitat de Catalunya té 120 dies per donar forma a aquest requeriment del Parlament català, i cal esperar d’un govern democràtic que faci cas al Parlament i posi fil a l’agulla el més aviat possible. Cal, també, que el govern de la Generalitat deixi enrera la política de fets consumats i comenci a treballar amb els vuit àmbits funcionals de planificació territorial, i que unifiqui en el del Penedès aquells plans territorials que ara estan dispersos en tres àmbits diferents: l’Alt Penedès i el Garraf en el de Barcelona; el del Baix Penedès en el de Tarragona; i el de l’Anoia en el de la Catalunya Central.
L’Àmbit Funcional de Planificació Territorial del Penedès ha de ser el punt de trobada dels penedesencs, de les administracions locals i comarcals, dels ciutadans, dels partits polítics, dels sindicats, de les associacions professionals, de les organitzacions empresarials, de les entitats i associacions amb incidència al Penedès Ara ja no hi ha excuses de mal pagador, la gent del Penedès i el Parlament ho han decidit. Tots aquells que vulguin treballar pel futur del Penedès tenen on fer-ho. Seria bo que abandonéssim el tacticisme partidista i ens poséssim a treballar seriosament pel futur del Penedès i la seva gent. Se’ns ha girat feina. Via Fora Penedesencs!