RAMON ARNABAT, El Punt, 29.08.2005 Vegueries: quantes i quines?
Darrera del gran debat de lEstatut, hi ha una qüestió sobre la qual sha passat molt de puntetes malgrat la seva importància: la proposta dorganització territorial. En la Proposta de Reforma de lEstatut es diu que Catalunya estructura la seva organització territorial en municipis i vegueries (article 79.1), que les vegueries són làmbit territorial específic per a lexercici del govern intermunicipal de cooperació local, i la divisió territorial adoptada per la Generalitat de Catalunya per a lorganització territorial dels seus serveis (article 85.1), i que correspon al Consell de Vegueria el govern i ladministració autònoma de la vegueria (article 86.1). Tot sembla indicar que les vegueries quedaran incorporades al nou text de lEstatut sense excessius canvis, i que es desenvoluparan en una llei posterior.
Hi ha, però, una qüestió important respecte de les vegueries que està sobre la taula: quantes nhi ha dhaver? i quines han de ser? Sembla que des del govern i des de loposició es dóna per fet que seran 7 (Barcelona, Girona, Camp de Tarragona, Ponent, Comarques Centrals, Alt Pirineu-Aran, i Terres de lEbre). Ara bé, qui ha decidit que han de ser 7 i no 5 o 9? Per què han de ser aquestes i no unes altres? Amb quins criteris sha decidit tot plegat? De moment no hi ha respostes, però tothom repeteix que han de ser 7 i que han de ser aquestes, com si aquesta fos una qüestió indiscutible. De fet, el Departament de Salut ja ha decidit de reorganitzar les Regions Sanitàries Bàsiques seguint les 7 futures vegueries (DOGC, 6/VI/2005). Si es creu que sha dajornar el debat fins després de laprovació de lEstatut, per què es prenen aquestes decisions? En tot cas caldria demanar al Govern de la Generalitat que no prengui mesures que puguin hipotecar el futur debat sobre aquesta qüestió.
Don surt el nombre i el nom de les 7 vegueries? De fet no sen parla ni en la Proposta de Reforma de lEstatut, ni en el Pacte del Tinell. El rastre de les 7 vegueries el trobem en la Llei 23/1983 dordenació del territori que dóna lloc a la Llei 1/1995 que aprova el Pla Territorial General de Catalunya (PTGC). El PTGC preveu la planificació urbanística i territorial en 6 àmbits daplicació: Metropolità, Comarques Gironines, Camp de Tarragona, Terres de lEbre, Ponent, i Comarques Centrals, als quals safegeix més tard el de lAlt Pirineu i lAran (Llei 24/2001). I ja tenim les 7 vegueries. A lInforme Roca (20/12/2000) se napunten 6 (les sis primeres), i sesmenta un tractament especial per lAlt Pirineu-Aran. Però si abans eren 6 i després van ser 7, perquè no poden ser 8 o 9? La qüestió de fons és si es pot aprovar el nombre i el nom de les vegueries sense un debat previ i sense la participació i lopinió dels ciutadans. De fet a lInforme Roca sinsisteix en que el territori sigui consultat i escoltat en la configuració de les noves vegueries. Caldrà, doncs, obrir el debat sobre les vegueries i escoltar la gent i els territoris. No fer-ho així seria una greu restricció democràtica, sobretot quan ja shan fet sentir les demandes de dos territoris del país que reclamen, amb arguments i dades, dues vegueries més: la de lAlt Ter amb les comarques de lOsona i el Ripollès (www.altter.org) i la del Penedès amb les comarques de lAlt i Baix Penedès, el Garraf i lAnoia (www.vegueriapropia.org).
De fet, seguint els criteris de lInforme Roca per delimitar les vegueries, el Penedès pot esdevenir sense problemes la vuitena o novena vegueria. Té prou entitat demogràfica: 370.000 habitants i 2.000 km2, amb la qual cosa seria la quarta per nombre dhabitants. Te identitat històrica i social que es remunta al segle XIV amb la Vegueria de Vilafranca, constituint des daquest segle una unitat geogràfica, social i econòmica. Té homogeneïtat física en el marc geogràfic que abasta des de lArc de Barà al pont del Diable, i des de la serra dAncosa a la Mediterrània. Té coherència funcional o de relacions de les comarques que lintegren, malgrat el dèficit de comunicacions i lesquarterament polític i administratiu que pateix des del segle XIX. Té integració i potència de lestructura urbana i presència de centres urbans rectors consolidats i dinàmics (Vilafranca, el Vendrell, Igualada, Vilanova). Té activitats econòmiques compartides i/o complementàries, tant en el sector agrícola, com en lindustrial i el dels serveis, i realitats i problemàtiques comunes en els camps de leducació, la salut, els serveis socials, i la planificació territorial, que han fet que els alcaldes de les ciutats esmentades i el presidents dels consell comarcals signessin el Pacte de Sant Martí per afrontar-los de forma conjunta. Però, sobretot, la vegueria del Penedès compta amb un ampli suport popular en el territori tal i com demostren el nombre de persones, entitats i partits polítics adherits a la campanya per una Vegueria Pròpia, i laprovació de la proposta de vegueria penedesenca en 25 dels 30 dels plens municipals celebrats fins aquest moment. La vegueria del Penedès, doncs, no tant sols és possible i desitjable, sinó que també és necessària per equilibrar el territori i la població del país, tot respectant una zona agrícola, marítima i natural entres les dues grans àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona/Reus.
Ramon Arnabat, historiador